23. okt
GARN OG TEINER: Tom Egil Hansen og hans bedrift Bugøynes Redskap AS har siden 2007 produsert garn og teiner for fiskerflåten, samt noen mindre teiner for hobbybruk. Begge foto: Hallgeir Henriksen
 
Produserer garn og teiner
Fisker Tom Egil Hansen i Bugøynes vil gjerne ha flere bein å stå på. I seks år har han produsert garn og teiner for fiskeflåten. Nå kan det bli flere arbeidsplasser i bygda

Publisert: 26.jul.2013 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:01

I et bygg bak Slippen i Bugøynes holder det ganske ukjente selskapet Bugøynes Redskap AS til, med fisker Tom Egil Hansen som eier og daglig leder.

Selskapet produserer garn og krabbeteiner for fiskeflåten. I tillegg lages mindre teiner for hobbybruk på bestilling.

Uten støtte

Hansen har etablert selskapet uten offentlig støtte, men til tross for det har han klart å skaffe seg rimelig godt utbytte av redskapsproduksjonen.

- Garna er ferdig bundet i trettimeterslengder, og det vi gjør er å montere på under-og overtelna, slik at de er ferdige til bruk, forteller han.

Bedriften har en kapasitet på rundt 5000 garn i året, og ifjor leverte han 2000 til hele Øst-Finnmark. Alle typer garn til bruk i sjøen kan han produsere.

- Alt fra torskegarn, laksegarn, rognkjeks-og flyndregarn for å nevne noen, forteller han.

Krabbeteinene sveises, og deretter er det mora til Tom Egil, Sonja Hansen, som monterer eller syr på nettet rundt teinene i ei egnebu.

I tillegg har han ansatt en estlender i ei halv stilling.

Responsen har vært god fra fiskerne, ikke minst fra de hobbyfiskerne som har testet teinene ut.

- De er produsert slik at det stort sett er store krabber som kommer seg inn, men disse hobbyteinene utgjør bare en liten del av produksjonen, avslører han uten å røpe noen bedriftshemmelighet.

Utvikle

Akkurat nå holder Hansen på med å utvikle flere produkter for fiskerne, uten at han foreløpig vil røpe hva dette er.

- Dette lover godt, og jeg vil søke om midler til å utvikle bedriften etterhvert, sier han.

Dermed kan det bli flere arbeidsplasser i det utsatte fiskeværet.

- Hvor mange det kan bli er for tidlig å si, hevder Hansen.

Flere bein

Noe av bakgrunnen for at Tom Egil Hansen starta bedriften ved siden av å være fisker i Bugøynes, er den vanskelige situasjonen fiskerne har opplevd over tid i Bugøynes.

- Det har vært uvisshet som har rådet i lange perioder, og nå er også mottaket for fisk stengt, så jeg tror nok jeg gjorde lurt i å satse på mer enn kun fiske.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no