7. des
GIGANTISK: Save Our Fjords, skrevet med miljøvennlig solbærsaft.
 
Protest med solbærsaft
Naturvernforbundet og Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden har i påsken brukt 30 liter solbærsaft til å lage Norges største protestskilt på sjøen.

Publisert: 04.apr.2013 13:54
Oppdatert: 23.okt.2017 10:37

Skiltet er laget som gigantiske bokstaver i snøen på fjordisen på Langfjorden slik at de vises godt fra utkjørselen på Storfjellet før Langvasseid.

15 meter

De tre forbokstavene på Save Our Fjords er 15 meter høye, og farget dyprøde med miljøvennlig solbærsaft. På to skilt ved utkjøringen forklares hensikten på norsk og engelsk – det siste myntet på hurtigruteturister som hver dag stopper der på sin korte sightseeing i kommunen.
– Plasseringen er valgt av to grunner. Det er bare fire land i hele verden som tillater forsøpling av havet gjennom dumping av gruveavfall i fjordene. Turistene passerer steintippene i Sydvaranger gruve på vei opp til Storfjellet og det passer da bra at de blir minnet om de enorme mengdene avfall som ligger under vann. Langfjorden er en fjord som er nesten sperret av etter uregulerte slamutslipp fra Sydvarangers tidligere drift. Forurensing av havet er et internasjonalt problem, og utslippene i Bøkfjorden berører livet i to grensevassdrag, sier Bernt Nilsen i Folkeaksjonen mot giftutslipp i Bøkfjorden.

Flere fjorder

– Vi synes det er betimelig at turistene som har seilt kysten oppover fra Bergen og beundret våre flotte fjorder blir varslet om at disse står i fare for å bli ødelagt. Dette gjelder ikke bare Bøkfjorden, men også Repparfjord og Førdefjorden står i fare for å bli lagt øde i generasjoner om bergverksindustrien får viljen sin, sier Gunnar Reinholdtsen i Naturvernforbundet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no