12. des
 
Proteststemning hos Ap foran sammenslåings-avstemning
Ap-leder Jonas Gahr Støre var i Kirkenes fredag. Mens de blåblå satser på ressurssamling og kompetanseøkning, fryktet han og de andre oppmøtte tvang og lange avstander.

Publisert: 06.mai.2018 15:25
Oppdatert: 09.mai.2018 12:43

Stortingets vedtak om å slå sammen Troms og Finnmark har satt sinnene i kok i nord, skriver NTB. 86 prosent av de spurte i Finnmark sa nei til et sammenslått Troms og Finnmark da Sentio spurte finnmarkingene på vegne av NRK i mars.

I Troms sa 73 prosent av de spurte nei i den samme undersøkelsen, ifølge nyhetstjenesten. Men her er ikke sammenslåingen en like het politisk potet,  og det er kun i Finnmark det skal holdes folkeavstemning, skriver NTB.

Het stemning var det i alle fall inne på Samfunnshuset i Kirkenes fredag kveld. Der hadde nemlig Arbeiderpartiet invitert til møte angående fylkessammenslåingen, og den nasjonale partilederen Johas Gahr Støre var innom for å tale og diskutere.

Arbeiderpartiet har grepet rollen som opposisjonsparti, og stilt seg rakt imot sammenslåingen av Finnmark og Troms. Fra start var det klart at Støre var til stede for å snakke om protesten, heller enn å diskutere fordeler og ulemper.

- Vi er jo veldig imot tvangsekteskap av folk. Når det er frivillig, som Trøndelag og Agder, kan det være trivelig. Men dette er en dårlig start på et i beste fall tvilsomt prosjekt, som ikke er godt nok begrunnet. Jeg vil gå så langt som å kalle det et makkverk av en reform, sa Støre. Han fikk applaus av forsamlingen, der flertallet var AP-folk.

Kompetanseøkning

Sammenslåingen av Finnmark og Troms blir begrunnet fra den blåblå regjeringssiden med at de vil samle kompetansen.

– Det ene er at man blir litt mer attraktiv i de fylkeskommunale administrasjonene. Man får et sterkere og større fagmiljø. I tillegg tror jeg jo at det fører til større søkertall til de stillingene som vil komme. Dette åpner for mange muligheter for å flyttet makt og ansvar, samt oppgaver fra staten og opp til Nord-Norge, sa Høyre-representant Laila Davidsen i fylkestinget til NRK i fjor sommer.

Hun sa da samtidig at de ville beholde både Finnmarksloven, og Finnmark som egen valgkrets til Stortinget.

Kompetansesamling har fungert for andre. Politiet i Finnmark mener blant annet de har blitt bedre til å løse barnepornosaker etter at Vest-Finnmark og Øst-Finnmark politidistrikt ble samlet.

Geografiske områder

Kritikken mot sammenslåingen har blant annet gått på at det nye fylket går over svære geografiske områder. Det var på manges tunger også denne fredagen.

- Det er ikke tvil om at folk i Tromsø vil være engasjerte, men det er lenger unna, sa Støre selv.

Henning Bråten, LO-leder i Sør-Varanger, mente det kunne bli vanskeligere å få gjennomslag for finnmarkssaker hos politikere som sitter i Troms.

- Jeg tror vi blir hørt sentralt i Oslo i dag, men de driter i det. Jeg synes det av og til kan være langt nok over fjorden til Vadsø. Jeg er overbevist om at politikerne i Nordens Paris vil høre oss - men så er spørsmålet om de kommer til å bry seg, sa han.

Cate-Elin M. Haga fryktet at det større folketallet i Troms-områdene ville gjøre at den siden av nyfylket fikk flere ressurser og mer oppmerksomhet.

- Folket som jobber i Vadsø er på besøk på skoler og flere andre steder rundt om i fylket. De har en annen tankegang i forhold til det folk i regjeringa har, sa hun. Hun fryktet blant annet at de videregående skolene kunne lide av at flere ressurser dras vestover.

- Vi vet heller ikke hvilke oppgaver som kommer, sier hun til SVA.

Ellers gikk protestene mye på prinsipp. Fylkessammenslåingen skjer tross at et flertallig fylkesting i Finnmark opprinnelig sa nei.

- Jeg gjorde opp min mening veldig klart når det viste seg at dette blir gjort ved tvang. Der andre enn oss ble hørt, sier Haga.

- Kan teoretisk snu

Som nevnt på mange hold, har regjeringen signalisert at folkeavstemningen ikke får noen innvirkning på om fylkene slås sammen eller ikke.

Den blåblå regjeringa er inne i sin andre fireårsperiode. Robert Nesje spurte Støre om det ville være noen sjanse til å splitte fylkene igjen når andre eventuelt kommer til makta.

- Jeg er var om å snakke om fremtida. Det er mulig, og det er lov - men jeg vil ikke binde meg i 2018 på hva som skjer i 2021. Men teoretisk sett er svaret ja, det er mulig, sa Ap-lederen.

- Det er også mulig å gjøre om nå - om noen av de fire regjeringspartiene ser folkeavstemningen, bestemmer seg for at oppgavene blir for dårlig ivaretatt, og snur, mente han.

Den politiske ledelsen blir i Tromsø i det nye fylket, men de vil reise rundt for å ha møter. Vadsø får også en god del av administrasjonen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no