21. okt
PUKKEL: Når fisken ser slik ut, er den ikke spiselig. (Foto: Stian Solbakken)
 
Prøver å utrydde pukkellaksen fra Sandneselva
Dette året er første gang Stian Solbakken har fått «russelaks» i Sandneselva. Sandnes idrettslag jobber ut august for å bli kvitt fisken, som slett ikke er velkommen i elva.

Publisert: 31.jul.2014 17:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:41

Stian Solbakken har så langt tatt sju pukkellaks i løpet av tre fisketurer i Sandneselva nå i sommer. Pukkellaksen, eller russelaksen, som vi gjerne kaller den her nord, er en stillehavslaks som har seget til våre farvann fra Russland. Den står oppført på Norsk svarteliste for uønskede arter i norske elver.

- Jeg har aldri opplevd det før i Sandneselva i det hele tatt. Men en av dagene fikk jeg pukkellaks på hvert kast jeg gjorde. Flere av kompisene mine har også fått pukkellaks, sier han.

20 år siden

Idet SVA snakker med Solbakken har han fått to vanlige laks mot de sju pukkellaksene. Det er trist, mener han.

- Jeg har opplevd det i Neidenelva før, men aldri i Sandneselva.

- Jeg har over 30 års erfaring i elva. De sier at noen av gutta tok noen pukkellaks for tre-fire år siden, men det er rundt 20 år siden det ble fisket opp sånne mengder i Sandneselva, sier Bjørn Menna.

Garnfiske

Pukkellaksen er ikke velkommen i Sandneselva. Derfor har Sandnes IL fått tillatelse av Fylkesmannen i Finnmark til å drive garnfiske, for å få så mange pukkellaks som mulig ut av elva.

- Vi tok opp vel 20 pukkellaks torsdag og fredag i forrige uke. Vi kommer til å holde på ut august, varsler Menna.

Det vil imidlertid ikke forstyrre fiskerne, eller gå ut over den vanlige laksen, forsikrer han.

- Vi er ved garnet hele tiden når vi fisker, og slipper løs sjøørret og vanlig laks som eventuelt fanges umiddelbart. Og vi står i de nedre sonene i elva, for pukkellaksen er kun i de nedre delene. Jeg tror ikke den er sterk nok til å komme seg langt opp, sier Menna.

Han tror i tillegg det hjelper at det ikke er mye vann i Sandneselva i år.

Uspiselig

Litt av problemet er at man ikke kan spise pukkellaksen på denne tiden av året.

- Når den først kommer opp av havet er det en fantastisk, feit og fin matfisk, sier Bjørn Mentyjærvi Menna, ansvarlig for Sandneselva i Sandnes idrettslag. Men pukkellaksen er på tur til å dø når den har parret seg, og fisken råtner regelrett opp.

- Så langt ut på sommeren begynner en veldig markert pukkel å forme seg, og selve fisken blir misfarget og skranten, sier Menna.

- De går da rett i søpla. De er ikke spiselige i det hele tatt, sier Solbakken.

Normalt år

Jostein Fløgstad ved Fylkesmannens avdeling for fiskeforvaltning bekrefter at de har gitt Sandnes idrettslag tillatelse til å fiske opp pukkellaks med garn.

Fløgstad får informasjonen sin fra foreningene som forvalter elvene. Ifølge ham virker antallet pukkellaks å være på det normale over hele linja, men med muligens litt mer enn i fjor.

- Det er ikke enorme mengder. Det forventes tilsig av pukkellaks til Finnmark hvert år. Fisken har en toårig syklus, der de går inn i elvene ett år og ut av elvene det neste. Men siden det er satt ut laks hvert år fra Russland, overlapper de hverandre, sier han.

Ifølge Terje Aslaksen, leder i Sør-Varanger jeger- og fiskerforening, er det registrert pukkellaks også i Grense Jakobselv og i Karpelva. Han har ikke oversikt over antallet idet SVA ringer ham, og viser videre til medlemmene som har fått ansvaret for elvene. Men han sier at antallet pukkellaks svinger veldig.

- Det er noen år siden vi har hatt et større antall. Men jeg har opplevd svære mengder pukkellaks i Grense Jakobselv før, sier han.

Jostein Fløgstad ved Fylkesmannen vet ikke om det er gitt tillatelse til garnfiske noen andre steder i Sør-Varanger enn i Sandneselva, da han akkurat er tilbake fra ferie. Men han kan også si at det foregår garnfiske av pukkellaks også i Vestre Jakobselv.

Ledegjerde på plass

I fjor skrev SVA om at Sandnes idrettslag ville sette opp et ledegjerde ved dammen i Sandneselva. Dette for å sørge for at laksen går opp sideslusa forbi dammen, i stedet for å sette seg fast nedenfor selve dammen. Dette har vært et problem en stund, og i fjor jobbet lagmedlemmene stadig med å fange laksen og slippe den løs på rett side av dammen.

- Nå har vi fått opp ledegjerdet. Det har vært litt innkjøringsproblemer, med at vi satte det opp litt feil først og fisk kom seg forbi gjerdet. Men det ordner seg, sier Bjørn Mentyjærvi Menna.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no