23. okt
FORBUDT MUSIKK: Pål "Moddi" Knutsen har tatt Pussy Riot til Grensen.
 
Provoserer fra kirketrappa
Artisten Moddi vil løfte fram noen av verdens forbudte sanger. En musikkvideo til Pussy Riots «Punk Prayer» er spilt inn på kirketrappa i Grense Jakobselv. Inn kom de ikke. Teksten ble for sterk for Sør-Varanger menighet.

Publisert: 27.apr.2016 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 11:03

Det er liten kuling i Grense Jakobselv, her det russiske landet møter det norske. En kuling på vei til å bli like stiv som hendene til Moddi der han sitter på kirketrappa med et lite rødt orgel i fanget. Nordvesten røsker ordene ut av munnen hans og hiver dem brutalt ut i det åpne landskapet. Kulingen og ordene slåss om oppmerksomheten denne marsdagen. På lydsporet til kameramannen vinner vinden, men på den ferdige musikkvideoen kommer ordene til å bli de sterkeste. Musikkvideoen, og Punk Prayer som den første singelen, blir sluppet nå på fredag.

Først ut

Pål «Moddi» Knutsen forventer ikke å bli tatt inn i varmen med sitt prosjekt. Men han oppfordrer menigheten i Sør-Varanger til å forklare hva det er med teksten som gjør at kirkedøra i Grensen ble stengt. Andre kirkesamfunn holder dørene på vid gap. Sangen er sunget i kulturkirken Jakobs kirke i Oslo og hos Kirkens Bymisjon ifølge ham.

Han forventer motstand med sitt forbudte-sanger-prosjekt. Fra flere hold. Han vet han kommer til å gjøre folk forbanna. Folk er allerede forbanna. Han har sett publikum forlate konserten hans fordi han spilte sangen om den israelske offiseren Eli Geva, en sang Birgitte Grimstad i sin tid ble nektet å synge under en konsert i Israel. Nå kommer han med elleve slike sanger til. Albumet skal gis ut til høsten under navnet Unsongs. Tolv forbudte sanger fra ulike kanter av verden, fra ulike tidsepoker, fra ulike konflikter.

- Det er tolv sanger som har gjort ulike folk dritsure, fra mektige menn til radiostasjoner. Jeg vet ikke hvilke konsekvenser det vil få, sier Moddi.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Russiske Pussy Riots «Punk Prayer» er sangen som fikk den russiske domstol til å dømme tre av bandmedlemmene til to års fengsel for hooliganisme og blasfemi. Pussy Riot oppførte den i Kristi Frelser-katedralen i Moskva våren 2012. Moddi plasserer den rett ved den russiske grensen, på kirketrappa i Grense Jakobselv.

Bevare det forbudte

Den høres annerledes ut. Saktere, varere. Er det ikke punk som river der i nordvesten? Et russisk brøl over et vinterforlatt grenseområde?

- Jeg har gjendiktet den og gjort den om til en salme. Jeg har også tatt bort de styggeste banneordene.

Og tatt brodden av innholdet?

- Nei, jeg mener jeg ikke har gjort det. Et kriterium for å endre form var å bevare det forbudte i sangen. Da jeg fikk beskjed av Sør-Varanger menighet om at jeg ikke fikk bruke kirka i Grensen, vet jeg at jeg har gjort akkurat det. Jeg mener for øvrig at budskapet i sangen definitivt hører hjemme i den norske kirka.

(Se hele sangteksten i faktaboksen til høyre)

- Flere mener den handler om å fjerne Putin som president. Jeg mener den er en velbegrunna maktkritikk av den russiskortodokse kirka. Teksten peker på det faktum at kirka og staten utgjør en allianse som legitimerer undertrykkelse av homofile, undertrykkelse av kvinner. Kirka er også med på å bygge Putins ideologi. Men kirka skal ikke være et sted for makteliten, den skal være for de små, de som ikke har en stemme fra før.

«Moddi» startet prosjektet med de forbudte sangene under «Je suis Charlie»-bølgen, etter terrorangrepet mot redaksjonen i satirebladet Charlie Hebdo i Paris. Et blodig angrep for å kneble ytringer. «Moddi» tok det til sitt felt, musikken, og har lett verden rundt etter de tolv sangene han til slutt plukket ut.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

- Jeg er på ingen måte enig i alle budskapene i alle sangene, som artist i 20-åra kan jeg ikke sette meg inn i berbernes opprør i Algerie eller grensedisputten mellom Kina og Vietnam, men jeg mener ytringene i sangene fortjener å bli hørt.

Og til musikkvideoen til «Punk Prayer» ville Moddi ha vinterstemning. Det fikk han.

Snøfokket i Grense Jakobselv denne marsdagen raser inn over land. Vinden hiver bølgene over svabergene i voldsomme kast.

Den norske suverenitet i form av kirka i stein lar seg ikke rokke verken av kuling eller ord. Her stryker snøfokket over glattpolerte berg, isen holder fjorårets vekster i vinterlig jerngrep og havet drønner der ute. Mens de forbudte ordene blanserer mellom vindkastene.

Pussy Riot-låten er ikke den mest forbudte sangen på Moddis album, mener han selv.

Det forbudte samiske

- En gammel samisk legende eller dikt ble sunget av sjøsamer rundt 1840. Den er blitt bevart i et arkiv i Tyskland, forteller han. På plata synger han den i duett med Mari Boine.

- Når jeg forteller om den spør mange hvorfor jeg ikke velger sanger fra Afghanistan, Irak eller noe annet. Det er et tankekors. Norge har vært så suksessfulle i å assimilere vår egen urbefolkning at vi ikke reagerer en gang. Graver du i Norges fornorskningspolitikk er det så grovt at folk flest ikke vil tro på det. Musikksensur er ikke bare noe som skjedde i Chile på 1970-tallet, og heller ikke noe som bare skjedde ute i verden.

(Artikkelen fortsetter under bildet)

Og fortsatt møter musikk stengte dører. Inn i kapellet i Grensen slapp han ikke. Innspillingen foregikk på kirketrappa, med utsyn til Russland og med norsk grensemarkering i ryggen i form av steinkirka som en gang ble bygd for å markere Norges suverenitet.

- Jeg håper kirketrappa blir et kompromiss, at vi møtes på halvveien. Jeg respekterer deres standpunkt, men oppfordrer dem til å konkretisere det. Hva er det i teksten som er så farlig?

Sør-Varanger Menighetskontor vil ikke kommentere avslaget ut over at det er gjort etter «en helhetlig vurdering».

– Vi har ingen ytterligere kommentarer, sier Elin Magga, saksbehandler.

Pål "Moddi" Knutsen dro likevel ut til Grense Jakobselv og gjennomførte innspillingen på kirketrappa.

– Hva mener menighetskontoret om det?

– Søknaden gjaldt kirkerommet.

– Oppfatter Sør-Varanger Menighet det som en provokasjon?

– Det har vi ingen kommentar til.

Punk Prayer

Pål «Moddi» Knutsens gjendiktede versjon på engelsk:

Prayers crawl towards the cross,
golden marks upon their frocks.
Freedom´s ghost has left these lands.
Help us if you can!

KGB have turned to saints.
Gay parades sent off in chains.
Blessed limousines congest the streets
to hail their saint-in-chief.

Holy Mary, drive Putin away.
Drive away this darkness from your halls.
Drive away the ungodly souls.
Our Lady tear the eagle off your walls.

Father Gundyayev pays back
from his bag of holy crap:
«Woman, keep quiet and love your man
your fate and fatherland!»

Holy Mary, be a feminist.
Pray not for the mighty but the meek.
Drive away the lies that they speak.
Our lady, hear our prayer unto thee.

Gundy never cared for God.
All that dickhead wants is power.
Mary, your belt should bring us hope
now it´s used as rope.

Damn their lies, deliver us!
Pry the copper from the cross!
Mary, our hands are tied in prayer.
Help us if you´re there!

Holy Mary, drive Putin away.
Drive away this darkness from your halls.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no