15. nov
GRENSA: Mer kan skje over her.
 
Putin åpner for mer lokalt samarbeid over grensen
En ny lov åpner for at russiske grensekommuner kan samarbeide med naboland på nye områder. Barentssekretariatet tror Moskva ønsker mer regionalt samarbeid.

Publisert: 01.aug.2017 10:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Den nye loven ble signert av president Vladimir Putin onsdag i forrige uke. Her nevnes tolv konkrete områder for grenseoverskridende samarbeid. Blant dem økonomi, transport, energi, jordbruk, fiske, helse og katastrofehåndtering.

Ifølge BarentsObserver utvider den nye loven mulige samarbeidsområder, men det kan ikke inngås avtaler som er i strid med nasjonale sikkerhetsinteresser. Avtalene skal også godkjennes av statlige myndigheter.

– Vårt inntrykk er at dette er et signal fra Moskva til først og fremst Murmansk og Arkhangelsk om at de ønsker at Barents-fylkene holder på med fylkessamarbeid. Vi ser det som et positivt innspill til mer samarbeid, sier daglig leder i Barentssekretariatet, Lars Georg Fordal, til NTB.

Sekretariatslederen kjenner loven bare fra russiske nettsteder og BarentsObserver og vil studere den nærmere før han kan si noe om det vil få konkret betydning for det norske lokale samarbeidet over grensen til Russland.

Petsjenga i Murmansk fylke er en av de russiske kommunene som nå kan få tettere økonomiske bånd til både Norge og Finland. Ifølge BarentsObserver har kommunen fra før av en vennskapsavtale med Sør-Varanger.

De nordnorske fylkene samarbeider allerede med russiske nabofylker både gjennom Barentssamarbeidet og fylkesvise avtaler.

(©NTB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no