9. des
 
Leirpollen: Rådmannen gir grønt lys
Rådmannen anbefaler at kommunestyret fastsetter planprogram for Leirpollen i kommunestyremøtet til uka.

Publisert: 08.jun.2018 08:55
Oppdatert: 09.jun.2018 15:38

Saken om ny oljehavn ovenfor sentrum av Kirkenes har skapt engasjement hos politikere, næringsliv og hyttefolk det siste året.

Høsten 2017 ble det kjent at selskapet Kirkenes Norhavn AS (eies av Norterminal) ville fremme et privat prosjekt der Leirpollen var ønsket til havne - og industriutbygging til petroleumsrelatert næring.

Området har vært regulert til formålet siden 2005. Området fikk videreført samme status i den ferske arealplanen som kommunestyret vedtok i februar 2018.

ONSDAG BLIR AVGJØRENDE

Tilbake i juni 2016 fikk Kirkenes Norhavn avtale med kommunen og ordfører om fremtidig områderegulering. På dette tidspunktet skulle Leirpollen etter planen bli ny stamnetthavn.

I avtalen fra 2016 er det klausul om at avtalen med selskapet kan opphøre (uten påklage) dersom kommunestyret sier nei til planprogrammet fra selskapet.

I fjor høst kom det frem at avtalen fra ordfører Rune Rafaelsen ikke var klarert med kommunestyrerepresentanter eller i Ap-miljøet. Dette førte til politisk uro og kritikk.

Saken har i kjølvannet styrket det politiske forholdet mellom Ap og Sp den siste tiden. Sistnevnte parti har ønsket havneutvikling på stedet velkommen i lengre tid.

Opposisjonen er på sin side bekymret for at ny aktivitet kan undergrave lønnsomhet eller potensielle innsigelser for stamhavn på Høybukta-Vest. De argumenterer for at dette kan råkke ved statlige garantier for videre NTP og potensiell jernbane til Finland.

STORT ENGASJEMENT I SAKEN

Planprogrammet skal redegjøre for formålet med planarbeidet, vesentlige problemstillinger, avklare hvilke alternativer som skal utredes og hvordan planprosessen skal gjennomføres.

Forslag til planprogrammet har vært ute til høring, og alle 27 innspill og merknader er blitt behandlet. Det opprinnelige forslaget er derfor blitt justert.

Noen av det nye innholdet er at det skal bli vurdering av reiseliv, visualisering og støy i den videre planprosessen. Dette etter innspill fra turistnæring og Kirkenes Arbeiderlag.

Dersom planprogrammet blir vedtatt onsdag, kan konsekvensutredninger og jobben med å avklare områdebruken starte. Man kan da videre jobbe med å avklare nærmere er hvilken veiløsning som skal benyttes ut til området.

Det er ventet at det politiske flertallet gir grønt lys.

BER POLITIKERNE SNU

Eiere av fritidstomter og hytter i området ber politikerne om å droppe forslaget til planprogram. En av dem som er kritisk i høringsrunden til prosjektet, er Jonny Iversen. Han eier en fritidsbolig på Leirpollen.

Da SVA tok kontakt med Iversen torsdag, hadde han ikke hørt at planprogrammet skulle opp i kommunestyret onsdag.

– Det er ingen ukjent problemstilling at vi ikke har fått skriftlig svar eller fått overlevert kommentarer på våre innspill fra administrasjonen. Heller ikke Kirkenes Norhavn har vært i kontakt med oss siden møtet vi hadde i fjor vinter, kan Iversen fortelle.

Det skal ikke være gitt økonomiske garatier i form av noen avtale med eiere av fritidshytter.

– Planen er både uforutsigbar og tar lite miljøhensyn. Politikerne bør samle seg om Høybukta som storhavn på Tømmerneset. Men nok en gang får enkeltkrefter vinne frem, sier Iversen.

- RYDDIG PROSESS

Kirkenes Norhavn sier arbeidet med å lage forslag til planprogram har gitt en bred høringsrunde. Selskapet sier prosessen har vært ryddig, inkluderende og åpen.

Daglig leder, Arne Ramstad, sier at planprogrammet har tatt hensyn til alle merknadene som kom innen høringsfristen. Prosessen har fulgt de lover og regler som må være på plass, forsikrer han.

Alle berørte som har eiendom i området skal ha fått egne brev, også om datoer for lokalpolitisk behandling, forklarer Ramstad.

– Prosjektet følger tidligere lokalpolitiske arealvedtak og fremtidsplaner som Norhavn har for Sør-Varanger, sier han.

Ramstad mener slike saker er krevende og vil gå litt i rykk og napp.

– Vi tar til etterretning de som er helt imot forslaget. Nå håper vi på kommunestyrets godkjenning og avventer deres avgjørelse, sier Ramstad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no