24. okt
KUTT: Rådmannen foreslår å kutte tilbudet hos Tormod Hoel på Nordmo gård. Kirsten Greiner Ovesen i Nasjonalforeningen for folkehelsen (innfelt) synes det er skremmende. (Foto: Martin Gramnæs/Arkiv).
 
Rådmannen vil kutte dagtilbud for demenssyke
- Det henger ikke på greip, sier Kirsten Greiner Ovesen i Sør-Varanger Demensforening.

Publisert: 01.des.2015 18:01
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

I rådmannens budsjettforslag ligger det inne å kutte de fire plassene med tilbud for demente på Nordmo Gård. Dette faller Sør-Varanger Demensforening tungt for brystet.

Tenke langsiktig

Ved å kutte disse plassene vil Sør-Varanger kommune spare 500 000 kroner på neste års budsjett. Ovesen mener dette er en veldig kortsiktig løsning.

- Formålet med gode dagaktivitetstilbud er at de demenssyke skal oppleve å ha en meningsfull hverdag, ta vare på det som er friskt, slik at de kan bo lengst mulig hjemme, slik at institusjonsinnleggelse utsettes, sier Ovesen og påpeker at man med et slikt tilbud kan utsette behovet for institusjonsplass med tre-fire år.

- En slik plass koster mellom 800 og 900 000 i året. Det blir en del penger det, siden vi nå må snakke beløp, påpeker hun. Ovesen forteller videre at hun har snakket med folk som jobber i helsesektoren i Sør-Varanger kommune og det skal i høst blitt sendt en anbefaling om å øke dette tilbudet med to plasser.

- Det er det kommunen må gjøre. Det står allerede folk i kø for å få plass på institusjon, sier hun.

- Skremmende

Samtidig trekker hun frem at regjeringen jobber med et forslag om lovpålagte dagaktivitetstilbud for hjemmeboende med demens fra 2020.

- De annmoder allerede kommunene til å legge til rette for dette, men her i Sør-Varanger velger man altså heller å kutte, sier hun oppgitt. Samtidig poengterer hun at tilbudet på Nordmo gård har blitt godt mottatt både hos brukere og pårørende. Demenstilbudet på Nordmo gård, - som er en såkalt «Inn på Tunet»-gård ble opprettet i slutten av 2012. Det er Anne-Lise og Tormod Hoel som driver gården, og de ble tildelt Demensprisen fra Nasjonalforeningen for folkehelsen i høst.

- Hvis dette nå blir lagt ned, frykter jeg at det kan bli vanskelig å få et slikt tilbud oppe å gå igjen senere. Da kan Nordmo ha lagt om drifta, sier Ovesen.

Nå ber hun lokalpolitikerne tenke seg godt om før budsjettbehandlingen 16. desember.

- Det er de som avgjør, men at det i det hele tatt står som et forslag skremmer meg, avslutter hun.

- Tragedie for brukerne

Tormod Hoel forteller at deres anlegg kan brukes til forskjellige formål. Samtidig er han klar på at dette er en tragedie for brukerne.

- Jeg er en part i saken og betrakter dette fra sidelinjen, men jeg må si at dette er en tragedie for brukerne. Dem vi har her, har ikke noe annet tilbud, sier Hoel og tilføyer at de har lagt inn et tilbud til kommunen med seks plasser fra neste år. Også han trekker frem det samfunnsøkonomiske.

- Hvis dette tilbudet forsvinner vil vi kunne få flere på institusjon, så man trenger ikke å ha toppkarakter i matematikk for å se at kommunen kan spare på å opprettholde dette tilbudet sier han.

Eldreomsorg i budsjettet

Avvikling av Inn på tunet på Nordmo Gård gir 500 000 kroner i innsparinger for kommunen. Rådmannen foreslår samtidig å oppbemanne dagsentrene på Kilden og Utsikten med henholdsvis 1 og 1,5 årsverk. Kostnaden på dette er totalt 1 020 000 kroner.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no