23. okt
TIL VÆRS: Christian Egebakken fra Hesseng hadde god timing med radio-appen. Her fra en ferietur.
Foto: Privat
 
Radio-app til værs da FM-nettet slukket
Christian Egebakken fra Hesseng beregner at han og Oliver Sunde sammen tjener 15-20 000 kroner per måned, på smarttelefon-appen de laget som studenter.

Publisert: 18.des.2017 12:18
Oppdatert: 18.des.2017 15:53

De to kameratene var i ferd med å utdanne seg som data- og teleingeniører da de fikk nyss om at de norske myndighetene hadde tenkt å la alt av radio gå over fra FM til DAB. Det fikk dem til å tenke på en norsk nettradio-app som gjør det mulig å høre på nettradio på smarttelefoner.

– Det fantes masse liknende, men da var det ingen utelukkende norsk versjon, beregnet på norske brukere og radiokanaler, sier Christian Egebakken.

I 2014 endte duoen med å slippe appen «iStream Radio». I begynnelsen var det greit med nedlastinger, men Egebakken hadde ikke ventet at den skulle bli såpass populær. Appen ligger ganske høyt oppe på lista over norske nettradio-apper, med over 10 000 nedlastinger og firmaadresse på Hesseng.

Uventet

Egebakken hadde ikke ventet at den skulle bli såpass populær da han og Sunde slapp den i 2014.

– På ingen måte. Dette startet som noe gøy å gjøre i studietida, sier han.

Men det forandret seg da mediene begynte å skrive om FM-slukkingen for alvor.

– Vi merket at hver gang det dukket opp artikler, kom det flere brukere på appen, forteller ingeniøren. Det store hoppet kom i år. I løpet av 2017 har FM-nettet blitt slukket gradvis i hele landet. Det har gjort at flere og flere har blitt nødt til å se på alternativene til FM-radioen, og mange har gått til nettradio fremfor DAB.

– Fra de begynte å slukke ned, tok appen helt av. Vi tredoblet sikkert antall nedlastinger per dag på det meste, i forhold til før slukkingen. Totalt sett har vi vel 300 til 500 nedlastinger om dagen, mener Egebakken.

– Det blir spennende å se om det holder seg, eller om det dabber av. Vi var tidlig ute, men etter at vi la ut appen har det kommet veldig mange alternativ, der utenlandske aktører har laget norske versjoner av sine nettradio-apper.

Arbeidstid

Inntekten på 15-20 000 kroner i måneden, fordelt på de to kompanjongene, kommer ikke fra selve nedlastingene. Den kommer fra reklame på appen, så folk må bruke appen for at ingeniørene skal få penger. Egebakken merket spesielt et inntektshopp da Oslo-nettet ble slukket i september.

Det er heller ikke gratis penger. Begge to har vanlig fulltidsarbeid innenfor yrket deres, i tillegg til app-lagingen. Egebakken beregner at de to bruker et par-tre timer om dagen i snitt på fritida, siden appen må vedlikeholdes og oppdateres. I tillegg jobber duoen med nye apper, blant annet en iPhone-versjon av radio-appen.

– Det er en hobby, da. En som plutselig har begynt å gi inntekter, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no