17. okt
VRAK: Det var ikke mye igjen av radioen til Stein Yngve og Irene Karikoski. Det var tydelige merker igjen i vinduet, og sot rundt om på kjøkkenet.
 
Radioen tok fyr
Yngve Karikoski fikk en dyr erfaring på hvorfor man bør følge med på tilbakekallinger av produkter.

Publisert: 03.okt.2015 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Fredag forrige uke satt Stein Yngve Karikoski og så på TV sammen med kona Irene. Inne på kjøkkenet sto en radio fra Pinell, av typen som ble tilbakekalt tidligere den måneden.

Det norske selskapet Pinell tilbakekalte tidligere i september alle radioer av modellene «Go» og «Go+», solgt mellom mai 2013 og september 2015. Tilbakekallingene gikk rundt i media, og de er viktige: En produksjonsfeil i batteriet kan nemlig skape oppheting og brann.

Karikoski hadde fått med seg beskjeden, men hadde ikke tenkt så mye mer på det.

– Vi hadde i bakhodet at det var ett eller annet med Pinell-radioene, men det hadde kommet nye typer, så vi tenkte ikke at det var vår radio, sier han.

Det viste seg å være feil.

– Dump smell

– Plutselig hørte vi en lyd på kjøkkenet, noe som hvinte i et par sekunder, og så et dump smell. Vi så igjennom glassdøra til kjøkkenet at noe var i full fyr der, så vi sprang til kjøkkenet, og der sto radioen i flammer, forteller han.

Da handlet ekteparet raskt.

– Kona trakk ut kontakten, og jeg åpnet vinduet og dyttet radioen ut på plenen, sier Karikoski.

Heldigvis ble det ikke flere direkte brannskader enn i vinduet, som måtte skiftes. Det tok likevel en uke før de kunne gjøre noe særlig i kjøkkenet igjen, for dunstene av brennende plast hadde satt seg. Inventar måtte også skiftes ut.

Skadene går på forsikringen. Pinell-utviklerne TT Micro har tatt på seg å betale egenandelen til paret, ifølge Karikoski.

Karikoski selv håper dette er en oppvekker til andre som eventuelt har disse radioene. Han er spesielt glad for at det var folk i huset da radioen begynte å brenne.

– Dette kunne blitt storbrann, konstaterer han.

Flere tilfeller

Tom Vedvik, presseansvarlig i TT Micro AS, hadde ikke hørt om Karikoskis historie idet SVA tok kontakt på torsdag. Men han hadde så langt hørt om 17 andre tilfeller av overoppheting i radioer.

– I to av sakene ble radioen veldig varm. En av dem tok fyr idet den ble kastet på bakken på usiden. Det meldes om noen røykskader, og noen svimerker igjen fra radioen på bordet, forteller Vedvik.

Fram til torsdag hadde 8350 radioeiere registrert seg for innsending av Pinell-radioer.

– Vi jobber for å få inn så mye som mulig. Så det er bra at dere skriver om dette, mener Vedvik.

Har man en Pinell-radio av modellen Go eller Go+, ber Pinell om at man slutter å bruke den og sender den inn. Instruksjoner finner man på Pinells hjemmesider, pinell.no. Når radioen sendes inn, byttes batteriet ut med et nytt batteri av en annen type, som skal være sikkert.

– Det er forurensing i batteriproduksjonen som har forårsaket problemet, forteller Vedvik.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no