10. des
KRABBETURISTER; Kåre Tannvik ved Radius/Kirkenes snøhotell viser kongekrabbe til turister ved Øksfjordjøkulen. (Arkivfoto).
 
Radius øker til 40 årsverk neste år
Radius Kirkenes/Kirkenes Snowhotel øker antallet ansatte til 40 i 2017.

Publisert: 08.des.2016 06:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Dette kommer fram i et høringssvar de har gitt til kommunen om krabbefiske og reiselivsnæringen. Selskapet skriver at de er i en enorm utvikling da markedssegmentet kongekrabbe mer eller mindre har eksplodert.

- Selskapet lønner cirka 31 årsverk i 2016, hvilket vil øke til 40 årsverk i 2017. Andre selskaper i vårt markedssegment opplever den samme positive utvikling som oss, hvilket vil bety svært mye for arbeidsmarkedet her oppe i nord, skriver daglig leder Øyvind Solli fra Radius i høringssvaret.

Pløye vei

Utfordringen er ifølge Solli at de selv må pløye vei, da tilsvarende selskaper og aktiviteter ikke er beskyttet av etablerte rammer.

- Vi har mer eller mindre ingen rettigheter, slik fiskerne har ved sin lot og grunneierne og andre har ved sine historiske opparbeidede rettigheter, sier Solli.

Kvote for hele næringen er for tiden fire tonn kongekrabbe. For 2017 ble kvoten økt til åtte tonn etter påtrykk fra Radius.

- Vi var veldig fornøyd med dette, men vi ser nå at behovet for bransjen generelt må betydelig opp. Vårt estimat ligger på 25 tonn, skriver Solli.

Han skriver at det er et problem at myndighetene av ulike grunner innfører stopp i fisket.

- Vi kan ikke akseptere dette. Vår omsetning er avhengig av vår leveringsgrad og tillit i markedet. Myndighetene må sette seg nøye inn i hvordan denne næringen fungerer og må ikke sammenligne oss med andre aktører, sa disse opererer på en helt annen måte enn oss.

Solli skriver også at det er skremmende for virksomheten å slippe fiskere fra Vest-Finnmark øst for 26. lengdegrad, slik det er foreslått.

- Dette er fordi det nå ser ut til at Øst-Finnmark har funnet et bærekraftig nivå for både kystfiskere og turistnæringen vedrørende fiske og fiske etter kongekrabbe. Bestanden kan ved et frislipp bli overfisket. Dette kan medføre et nytt stopp og da starter en ny nedtur og man vil samtidig ødelegge for et voksende markedssegment. Vi var i den tro at grunnet sviktende gruvedrift, svikt i oljebransjen og generelt høy arbeidsledighet, så hadde våre myndigheter en plan om å stimulere andre segmenter? Dette er muligheten myndighetene nå har, så vi ber om at det ikke blir rovdrift på kongekrabben, men at riktige kvoter blir gitt både til lokale fiskere og til reiselivsnæringen, slik at disse får riktige forutsetninger for en fornuftig, langsiktig og bærekraftig drift.

Vinterfiske

Næringen kan ifølge Solli heller ikke har stopp i fisket en periode vinterstid «grunnet dårlig kvalitet« på krabben.

- Vinteren er næringens høysesong og vi har nå levert i flere år. Kvaliteten på krabben er høyst akseptabel og vi har aldri opplevd klager på dette fra våre kunder.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no