23. okt
BUGØYFJORD: Kommunalt kart over området der rasene har gått. (Illustrasjon: Sør-Varanger kommune)
 
Rasfare under hytta i over to år
Frank Bednarczyk og kona har tatt det mest verdifulle ut av fritidsboligen på Vagge, etter at enda et leirras gikk få meter nedenfor. Siden april 2014 har de levd med faren for at et ras skulle ta hytta.

Publisert: 26.sep.2016 12:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:09

Sist helg raste enda mer av grunnen bort noen knappe meter nedenfor fritidsboligen til Frank Bednarczyk og Haldis Eldbjørg Olsen. Nå øker frykten for at fritidsboligen kan rase ut.

- Vi var der og tok ut verdisaker på torsdag. Det ser ganske skummelt ut, sier Bednarczyk.

Frykten for ras har vært der lenge. Det var i slutten av april 2014 at et 50 meter bredt og 70 meter langt jordras først gikk nedenfor eiendommen. Det har gått flere ras i området.

Kommunen og Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) gikk sammen om undersøkelser, og i juli i fjor kom en rapport som viste at det er kvikkleire i området. Der ble det anbefalt å bygge en motfylling i fjæra for å sikre området.

Usikkert ansvar

Men det er usikkert hvem som eventuelt skal bygge denne fyllingen. Bednarczyk hadde fått det for seg at det var kommunen som skulle gjøre det.

- NVE mener det er vi eller kommunen som skal bygge vollen, sier Bednarczyk.

Ivar Kaski, enhetsleder for forvaltning, drift og vedlikehold i kommunen, er ikke sikker på hvem som har ansvaret for å faktisk gjøre noe i saken.

- Grunneieren i rasområdet er FeFo, men de tar ikke ansvaret. Vanligvis er NVE involvert, men de sier til oss at de sjelden bistår med tiltak til fritidsboliger. I dette tilfellet har vi fått beskjed om at det ikke ville komme høyt nok opp på prioriteringslista deres, sier Kaski.

Grunnen er at det vil koste veldig mye å sikre området.

- Det er et veldig kostbart tiltak for å sikre en hytte, sier Anders Bjordal, senioringeniør i NVE.

Bjordal sier at det normalt sett er huseierens eget ansvar å sikre huset, men at kommunen også har ansvar for å sørge for at det er trygt å bo i kommunen.

- Kommunen kan også gå inn og vedta at området er for usikkert til å være på, og pålegge hytteeierne å flytte, legger han til.

Bjordal legger til at NVE sitt ansvar bare er å være rådgiver for kommunen og grunneier.

Brukt mye

Hytta til Bednarczyk og Olsen er et hus som ble gjort om til fritidsbolig da de arvet det. De to er pensjonister, og har hatt som vane å bruke fritidsboligen en hel del, nærmest som et eget hus. Derfor synes Bednarczyk det er synd at hytta nedprioriteres.

- Vi har pleid å være der i én til to uker i strekk. Men vi får ikke bruke den nå, konstaterer han.

Ekteparet venter nå på å finne ut om det er trygt å være i hytta.

Der har kommunen tatt kontakt med Navaren Analyse, som er tilknyttet hytteeiernes forsikringsselskap. Kommunen har bedt selskapet ta kontakt med Multiconsult, som gjorde de tidligere grunnanalysene, for å finne ut om grunnen er trygg.

Med det mener Kaski at kommunen har gjort det de kan.

I mellomtiden holder ekteparet seg unna hytta.

- De siste tre-fire ukene har vi ikke sovet der. Vi har bare vært der for å ta ut gjenstander, sier Bednarczyk.

SVA har kontaktet grunnavdelingsleder Sverre Pavel i FeFo for å høre om deres involvering i saken. Hverken han eller advokatfullmektig Christina Dahr hadde tid til å finne ut av saken fredag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no