7. des
OPPGITT: Leder av Bonde og Småbrukarlaget i Finnmark slakter Naturvernforbundets kampanje.
 
Reagerer på «cowboy»-plakater i Pasvik
- Det må være en misforståelse, sier Ola Johansen

Publisert: 03.aug.2015 09:17
Oppdatert: 23.okt.2017 10:53

– Det er helt vilt å gå ut på denne måten. Det blir bare å henge ut og mistenkeliggjøre lokalbefolkninga, sier Johansen.
Plakatene har bilder av bjørn og ulv og er utformet i western-stil.

Mot felling

Med ordene «Wanted Dead» skriblet ut og «Alive» ført på, frister plakaten med 100 000 kroner i dusør ved fellende dom for ulovlig jakt.

Det er Norges miljøvernvernforbund som hengte opp plakatene onsdag ettermiddag, melder NRK Finnmark. Bakgrunnen for dette er at det er gitt fellingstillatelse på bjørn i Pasvik.

– Vi frykter at denne opphausingen i media vil føre til at andre bjørner enn den som det er gitt tillatelse til å felle, blir skutt. En og annen jeger kan bli litt ivrige og plutselig har vi en bjørn som er nedgravd, sier leder i Miljøvernforbundet Kurt Oddekalv til nettstedet. Han forteller videre at han vil påklage fellingstillatelsen.

Vant til bjørn

– Vi har gode rutiner for bjørneobservasjoner her. Vi er drillet på dette. Vi tar kontakt med SNO og de gjør en vurdering. Jeg synes det hele virker som en misforståelse, sier Ola Johansen og peker på at lokalbefolkningen har et profesjonelt forhold til forvaltningen.

– Vi vet at det er bjørn her, og vi er vant med det. Men vi vet også når det blir for mye, sier han.

Johansen mener at selv om den nærgående pasvikbjørnen ifølge Statens Naturoppsyn ikke er en såkalt søppelbjørn, så er det summen av alle ting som spiller inn. For eksempel at sen vår gir lite mat til bjørnen.

– Det er mange ting vi i småbrukarlaget kan være enige med Miljøvernvernforbundet om, og vi kunne sikkert hatt en god debatt om hvordan man kan gjøre forvaltningen bedre, sier han og trekker frem at Bonde og Småbrukarlaget har bedt Riksrevisjonen se på rovdyrforliket.

– Miljøvernforbundet kunne heller sett på det, men så går de heller ut på denne måten. Det er helt vilt, sier han oppgitt.

– Ikke enig

Miljøvernlederen tar kritikken fra Johansen med ro.

– Jeg er her for å gjøre en jobb, og av og til må man ta i bruk uortodokse metoder, sier Oddekalv.
Han har fått rapporter om at plakatene i Pasvik allerede er tatt ned.

– Det viser at det har god virkning med en slik plakat, kommenterer han, og understreker samtidig at han ikke er fanatiker, og at han har skutt bjørn selv.

– Jeg er idealist og realist. Man skyter ikke bjørn bare fordi den er nærgående. Det finnes mennesker som er nærgående også, men vi slår ikke ihjel dem heller, sier han.

For lettvint

Oddekalv mener man heller burde skyte med gummikuler hvis man vil ha bjørnen vekk.

– Rovdyrforvaltningen i Finnmark er et dårlig eksempel for resten av landet. Det er alt for lettvint å få fellingstillatelse, sier han.

Forbundet har tidligere kjørt liknende kampanjer på Østlandet, noe som førte til domfellelse for ulovlig jakt.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no