8. des
MÅ GÅ: Thomas Nilsen (i midten) må gå som redaktør i Barents Observer. Nå er bare Trude Pettersen og Atle staalesen igjen i nettstedets redaksjon.
 
Redaktør Thomas Nilsen fikk sparken
Redaktør Thomas Nilsen ble mandag morgen sparket som redaktør i Barents Observer.

Publisert: 28.sep.2015 14:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Styreleder i Barents Observer, Stig Olsen, fløy opp til Kirkenes for å gi Nilsen beskjeden om avskjedigelsen.
– Jeg fikk beskjeden ved arbeidstidens begynnelse mandag, sier Nilsen.

Illojal

Avskjedigelsen kommer etter en langvarig konflikt mellom redaktøren og eierne, de tre nordligste fylkeskommunene. I mai ble Barents Observer, som er en del av det offentlig finansierte Barentssekretariatet nektet å jobbe under redaktørplakaten. Utenriksdepartementet, som støtter Barentssekretariatet økonomisk, har tidligere gått ut og støttet ønsket om redaksjonell frihet.
Men dette har eierne, med styreleder Olsen i spissen, vært i mot. Nilsen fikk en advarsel fra styret i vår, for illojalitet. Og med samme grunn har Nilsen nå fått avskjedigelsen skriftlig. I den står det at han får sparken på grunn av pliktbrudd og illojalitet. Avskjedigelsen gjelder både hans stilling som redaktør i Barents Observer og rådgiver i Barentssekretariatet.

– Jeg har gått ut og kritisert vår eiers ønske om ikke å følge redaktørplakaten. Eierne mener jeg burde tatt dette internt, sier Nilsen, som ble noe overrasket over at det hele endte som det gjorde.

Gjort det samme

Etter å ha dratt hjem til Hesseng og fått tenkt seg litt om mandag formiddag, så er ikke Nilsen i tvil.

– Jeg angrer ingenting og ville sagt og gjort akkurat det samme en gang til og argumentert for journalistisk frihet for nettsetdet vårt. I 2015 skal det bare mangle, sier redaktøren.

Hva skal du gjøre nå?

– Jeg skal tilbake å rydde pulten i morgen, så får vi se. Jeg står jo på bar bakke.

Vil saken få et rettslig etterspill?

– Det kan den få. Å varsle en person om oppsigelse er det sterkeste virkemiddelet du kan ha i Norge i dag. Å avskjedige en redaktør i 2015, som har stått opp for ytringsfrihet og redaksjonell frihet er oppsiktsvekkende. Ja, jeg har tatt advokat og ja, jeg har en meget god sak i forhold til en stevning. Denne saken er meget spesiell og viser at eierne har et forkvaklet syn på den samme ytringsfriheten, sier Nilsen.
Den avskjedigede redaktøren mener at Barents Observer går en svært usikker framtid i møte.

– Nettstedet har en svært usikker og vanskelig situasjon med dagens eiere. Dette er et forsøk på å ødelegge det redaksjonelle produktet Barents Observer. Jeg føler virkelig med de som er igjen. Eierne har igjen vist at dagens eiere ikke er skikket til å drifte Barents Observer. Svaret på hva dette ender med, har ikke jeg nå, sier Nilsen.

Spesielt

Trude Pettersen og Atle Staalesen utgjør nå redaksjonen i Barents Observer. Staalesen innrømmer at mandagen ble spesiell.

– Ja, når en du har jobbet sammen med i Barentssekretariatet og Barents Observer i tolv år blir kastet ut fra arbeidsplassen sin så er det jo litt spesielt, sier Staalesen.

Hva vil skje videre med Barents Observer?

– Vi får bare brette opp ermene og jobbe videre og finne nye og bedre måter å videreføre og la Barents Observer leve videre på som pålitelig medium. Det er ikke til å stikke under en stol at det er utfordrende eller umulig å gjøre dette med det eierskapet som Barents Observer har i dag, sier Staalesen.

Vi har ikke lykkes i å få en kommentar fra styreleder Stig Olsen. Han har tidligere nektet å kommentere saken på grunn av at dette er en personalsak. Ifølge iFinnmark har Olsen engasjert en uavhengig part for å gjennomgå spørsmålet om redaksjonell frihet. Han skal etter planen levere sin anbefaling i starten av oktober.

Mørk dag

De fire nordnorske journalistlagene har tidligere uttrykt sin støtte til ønsket om å undertegne redaktørplakaten. Leder Robin Mortensen i Finnmark journalistlag sier til iFinnmark at han er svært kritisk til oppsigelsen.

– Med forbehold om at det er redaktørens offentlige kritikk i saken som har ført til oppsigelsen, så er dette en svært mørk dag for nordnorsk presse. Et gufs fra fortiden med sensurlignende tilstander. Jeg håper dette blir en sak for de ulike fylkestingene, om håndteringen og BOs fremtid, sier han til iFinnmark.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no