10. des
BILJARD: Ahmed Saeed gleder seg til å komme på Basen og språkkafe den første søndagen i hver måned for å spille biljard. Gleder seg gjør også Else May Guvåg (til venstre) og Merete Nordhus i Refugees Welcome To Arctic. (Foto: Tor Sandø).
 
Refugees Welcome flytter språkkafeen, siden folk ikke har funnet fram
- Vi har hatt slike språkkafeer både i Røde Kors sine lokaler og kantina på rådhuset, men har slitt litt med at folk ikke fant fram. Derfor ønsket vi å ha det så sentralt som mulig, sier Merete Nordhus

Publisert: 28.mar.2017 09:29
Oppdatert: 23.okt.2017 11:17

Initiativtakerne Merete Nordhus og Else May Guvåg i Refugees Welcome To Arctic prøver på nytt med språkkafe og håper på denne måten å komme alle utenlandske statsborgere i Sør-Varanger i møte.

- Vi har hatt slike språkkafeer både i Røde Kors sine lokaler og kantina på rådhuset, men har slitt litt med at folk ikke fant fram. Derfor ønsket vi å ha det så sentralt som mulig. Basen midt i sentrum er så sentralt som vi kan få det, sier Nordhus.

Etter et møte med enhetsleder Harald Sørensen ved Sør-Varanger kommune var det gjort. Han var positiv til at Basen kunne huset språkkafeen den første søndagen i hver måned.

- Dette blir en møteplass for alle, der vi møtes, drikker kaffe, har sosialt samvær og der norsk er språket vi snakker. Dette er til god hjelp for de som kommer hit og som gjerne vil lære seg språket, sier Guvåg.

Integrering i praksis

Det er per nå rundt 60 nasjonaliteter i Sør-Varanger.

- Dette er afghanere, eitreere, thailendere, latviere, polakker og syrere og andre som har kommet hit og gjerne vil lære seg språk og den norske levemåten. Spesielt er det mange gutter som kommer hit og som sitter alene hjemme. En språkkafe er integrering i praksis, sier Nordhus.

- Mange av de som kommer hit har veldig mye å gjøre på ukedagene, med mye lekser. Derfor valgte vi å sette av tre ettermiddagstimer på den første søndagen hver måned, slik at de som kommer med bussen fra Bjørnevatn rekker det. Mange av de som vil komme på språkkafeene har sagt at de gleder seg til å komme hit, snakke norsk, drikke kaffe og møte hyggelige nordmenn, sier Nordhus.

- Nå skal vi spre arrangementet og henge opp plakater. Forhåpentligvis er det noen der ute som kan støtte oss. Kaffen skal vi stå for selv, men forskjellige matkurs og tilbud av mat, dersom det er ønskelig kan vi tilby dette hvis vi får en sponsor, sier Guvåg.

Biljard

Ahmed Saeed er en av mellom 100 og 200 syrere som bor i Sør-Varanger. Han ser veldig fram til språkkafeen kommer i gang.

- Jeg liker å treffe folk, men savner muligheter til å treffe nordmenn og lære hvordan den norske levemåten er, sier Saeed, som er glad i å spille biljard og bordtennis.

- Og på disse språkkafe-søndagene er det fullt mulig for lag og foreninger å komme og informere om sine aktiviteter. Disse spiller en viktig integreringsrolle for de som kommer til kommunen vår. Det eneste som ikke er lov på disse arrangementene er religion og politikk. Det er fy fy på disse sammenkomstene, sier Nordhus, som sammen med Guvåg er to av rundt 100 aktive i Refugees Welcome To Arctic.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no