8. des
KONSESJON: Næringsminister Torbjørn Røe Isaksen gir Nussir AS driftskonsesjon for utvinning av kobber i Kvalsund i Finnmark.
Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
 
Regjeringen sier ja til gruvedrift i Kvalsund
Nærings- og fiskeridepartementet gir driftskonsesjon for den omstridte gruvedriften på Nussir-feltet i Kvalsund i Finnmark. NHO kaller det en seier for jobbskaping. Naturvernorganisasjoner varsler hard kamp.

NTB
Publisert: 14.feb.2019 11:03
Oppdatert: 14.feb.2019 11:02

Gruvedriften har fått mye kritikk blant annet for planene om å lagre gruveavfallet på bunnen av Reppardfjorden.

Jobbskaping

– Vi er trygge på at deponeringen ikke vil skje med uakseptable virkninger for miljøet og sjømatnæringen, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H).

Gruveprosjektet anses som kontroversielt blant annet i Sametinget og i Norske Samers Riksforbund (NSR) på grunn av konsekvensene det vil ha for den samiske reindriften og miljøet.

Isaksen sier gruveprosjektet berører to reinbeitedistrikter og understreker at reindriftsinteressene og hensynet til samisk kultur har vært viktig i departementets vurdering av søknaden.

– Dette er en historisk hendelse for Kvalsund. Dette gir en endring for bygda som nå går fra fraflytting til en plass hvor det skjer mye spennende, sier direktør Øystein Rushfeldt i Nussir til NRK.

– NHO er veldig glad for at denne beslutningen nå er tatt, og at det nå er mulig å komme i gang med driften. Dette er en seier for jobbskaping i nord og også en seier for mineralnæringen som gir store muligheter i Norge, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO) til NTB.

- Miljøskandale

SV reagerer kraftig på at Nærings- og fiskeridepartementet tillater gruvedrift på Nussir-feltet i Kvalsund i Finnmark.

– Dette er en miljøskandale av dimensjoner. Regjeringen sikrer med dette at Norge er et av svært få land i verden som bruker våre fjorder som søppelplass for gruveindustrien. Vi frykter de enorme konsekvensene dette kan få for livet i Repparfjorden og for den samiske reindriften på land, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken (SV).

– Regjeringen viser med dette sitt sanne miljøansikt. Dumping av gruveavfall i fjorden tilhører en annen tid. SV har stor forståelse for de protestene som nå vil komme, sier Haltbrekken.

Unge Venstre-leder Sondre Hansmark har planer om å lenke seg fast for å hindre gruvedrift i Kvalsund i Finnmark.

– Nå må vi slutte med å dumpe flere millioner tonn med dritt i fjordene våre, sier Hansmark etter at det torsdag ble klart at Næringsdepartementet har gitt driftskonsesjon til Nussirs kobberutvinning i Kvalsund. Gruvedriften innebærer lagring av gruveavfall på bunnen av Repparfjorden.

– Dette er ikke over ennå. Jeg har planer om å lenke meg fast for å forhindre denne miljøkatastrofen, sier Unge Venstre-lederen.

– Jeg er veldig skuffet over at regjeringen ikke skjønner at det er mye viktigere å ta vare på naturen vår enn at vi skaper arbeidsplasser i et par år, legger han til.

Naturvern varsler kamp

– Et av de mest miljøfiendtlige industriprosjektene i norgeshistorien, sier Naturvernforbundet etter at regjeringen har sagt ja til gruvedrift i Kvalsund.

Det sier leder Silje Ask Lundberg, som varsler fortsatt kamp.

– Dumpingen av gruveslam vil drepe alt liv på havbunnen i deponiområdet, og det kan hindre gyting og oppvekst i et mye større område. Denne beslutningen viser til fulle at regjeringen ikke tar kampen for beskyttelse av livet i havet på alvor, sier Lundberg.

Også Natur og Ungdom er sterkt kritisk og kaller regjeringens avgjørelse «helt hinsides».

– Alle miljøfaglige råd tilsier at dette vil være svært alvorlig for livet i Repparfjorden, men regjeringen bare kjører på. Dette er en miljøkatastrofe, sier nestleder Jørgen Næss Karlsen.

– Om de begynner å bygge gruva, vil vi lenke oss fast og stoppe det. Gruva og dumpingen i fjorden vil volde mye større skade enn det å bryte loven vil, sier Karlsen.

Han ber om at regjeringen vurderer driftskonsesjonen på nytt.

Vil klage til Kongen

– Denne driftskonsesjonen viser en ufattelig arroganse overfor rettighetene til samiske reindriftsfamilier. I praksis sier regjeringen at selv om familiene er helt avhengige av disse arealene for å kunne drive reindrift, så betyr ikke det noe når utbyggerne banker på, sier leder Runar Myrnes Balto i Norske Samers Riksforbund (NSR).

Sametingsrådet har varslet at de kommer til å bruke muligheten til å klage vedtaket inn for Kongen i statsråd.

 
MOTSTAND: – Dumping av gruveavfall i fjorden tilhører en annen tid, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KVALSUND: Øystein Rushfeldt er direktør for det som om to år kan bli Norges største kobbergruve gjennom tidene.
Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no