22. okt
HULLETE: Tårnetveien trenger vedlikehold, og brukes hele året av både hytteeiere, Forsvaret og friluftsentusiaster. Men det er fremdeles ikke avklart hvem som skal betale. (Arkivfoto:
 
Regner med Tårnetveien-avgjørelse i neste uke
Mandag eller tirsdag i neste uke kan hytteeiere, FeFo, Forsvaret, kommunen, hytteforeningen og flere vite hvem som egentlig har ansvaret for den såkalte Ishavsveien.

Publisert: 16.des.2016 15:41
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Den siste innsendingsfristen er nå gått ut i den pågående saken om Tårnetveien, også kjent som Ishavsveien. Den første fristen partene i saken hadde til å sende inn sine synspunkter gikk ut 6. desember. Partene hadde så frist til 13. desember, altså tirsdag denne uka, på å komme med kommentarer til brevene som hadde kommet inn.

Jordskiftedommer Dagfinn Kleveland har ansvar for saken i Jordskifteretten. Han regner med at retten har en avgjørelse i saken i løpet av neste uke.

- Hvis ingen av merknadene tilsier noe annet, regner vi med å sende ut avgjørelsen i løpet av mandag eller tirsdag, sier han.

Per onsdag formiddag, etter at fristen er ute, har ikke dommeren lest noe som vil skape forsinkelser.

Som vanlig i rettssaker, sier dommeren ingenting om hvilken retning saken går før dommen er ute.

Fordeling

Saken om hvem som har ansvaret for vedlikehold av Tårnetveien har gått i årevis.

Dette året begynte endelig rettsmøtene, og det er foreslått et veilag.

I det nyligste utkastet fra 14. november er det foreslått at hytteeierne samlet tar seg av 30,5 prosent av kostnadene, Forsvarsbygg tar 42,4 prosent, Finnmarkseiendommen (FeFo) og kommunen tar 12,7 prosent hver, og Reinbeitedistrikt 1-2-3 tar 1,7 prosent.

Lite betalingsvilje

Det har vært protester fra flere sider på denne fordelingen. Blant andre hytteeierne, med Ishavsveien Hytteforening i ryggen, vil ikke ha noen del av kostnadene. De regner seg som en del av allmennheten som ellers bruker veien, og mener de betaler nok i festeavgift. Hytteierne fikk også lov til å ha foreningen som såkalt partshjelp i saken, og over 50 av dem har blitt med der.

FeFo, som er grunneier for området, mener deres andel er for høy i forhold til nytten de har, ifølge brev sendt inn til retten. De mener de vil tape penger om de må bli med i et veilag. De mener også at dommen får konsekvenser for andre veier på deres områder, der ansvarsforholdet ikke er avklart ennå.

Reinbeitedistrikt 1-2-3 mener veien kun er til ulempe for dem, med trafikk som forstyrrer reinen i området, og vil heller ikke ha noe av kostnadene.

På spørsmål om hva Forsvaret ønsker, svarer pressevakten bare at Forsvarsbygg ønsker en prosentdel som samsvarer med bruken deres av Tårnetveien. De svarer ikke hvor mye det vil si.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no