19. okt
 
Reindriftskonflikt i Neiden er ikke over
Motocrosskjører Kim Oiva Jarva vil ta opp sin østsamiske slektsarv og bli reindriftsutøver. Det betyr fortsatt konflikt for Magga-familien i Neiden.

Publisert: 11.mai.2015 17:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:50

Det er NRK Sápmi som skriver om saken denne uka. Konflikten er ikke ny. Østsamer har i årtier hevdet at det er de som har retten til reindrift i Neiden, at de tidligere er fratatt denne retten og må få den tilbake. Saken har vært behandlet i retten, der østsamene har tapt.

Overtatt rein

Ifølge NRK Sápmi fikk Jarvas bestefar, Oiva Jarva, tilbake sitt reinmerke i fjor. I dag bor både han og sønnesønnen i Jevnaker i Hedmark, og derfra fortsetter begge kampen om også å få rett til reindrift i Neiden.

SVA fikk ikke kontakt med Kim Oiva Jarva, men til NRK Sápmi har han uttalt at han vil være med å berge og bygge opp den østsamiske kulturen.

- Reindrifta hørte til familien vår, og jeg er stolt av det farfar har klart å få til, blant annet ved å få tilbake reinmerke.

Ifølge NRK Sápmi har Jarva overtatt 75 dyr fra Smuk-familen i Nesseby og i fjor sommer laget en avtale der sønnesønn Jarva skal få opplæring i reindrift.

Det er de samme fra Smuk-familien som tidligere krevde beitelandet ved Neiden. Den konflikten, med Magga-familien som i dag driver reindrift i området, ble avsluttet for snart to år siden, der Smuk-familien tapte i lagmannsretten.

Nei fra regjeringen

Reineier Knut Magga sier han ikke er bekymret for denne saken, men at han ut over det ikke vil kommentere den.

Jarva-familien har engasjert advokat som for en tid tilbake ba regjeringen gi østsamene retten til reindrift tilbake gjennom ekspropriasjon fra dagens utøvere. Foreløpig har det blitt nei ifølge NRK Sápmi, både fra kommunalminister Jan Tore Sanner (H) og landbruksminister Sylvi listhaug (FrP).

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no