17. okt
VARMEST: Det ble en usedvanlig mai. Dette bildet ble tatt den 18. mai.
 
Rekordmåneden mai
Vi har kjent og sett at våren kom tidlig i år. Men hva sier de meteorologiske tallene?

Publisert: 02.jun.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:05

Det er ikke småtterier. Meteoroligikonsulent Håvard Larsen ved vervarslinga for Nord-Norge kan fortelle at middeltemperaturen i mai i Sør-Varanger endte 5,3 grader over normalen. Det er mye. Og det er rekord.

- Det er den høyeste middeltemperatur på Kirkenes Lufthavn siden målingene startet i 1957, sier Larsen.

Før årets mai lå den høyeste middeltemperaturen på 7,5 plussgrader. Det normale er 3 grader pluss. I år ble den pluss 8,3 grader.

Varmt fylke

Den varmeste dagen målt på Kirkenes lufthavn i mai kom den 23. da gradestokken viste 20,8 grader. Det har vært målt varmere dager tidligere år, men ikke som har ført til en slik middeltemperatur. Den viser gjennomsnittet gjennom hele måneden og har med alle døgnets timer.

Det ble målt høye middeltamperaturer også på Nyrud og Svanvik, men der har ikke Vervarslinga målinger særlig mange år tilbake så sammenlikninger med tidligere år er ikke særlig representative. Der ble det i mai i år målt middeltemperatur på 8,5 grader pluss på Svanvik og 8,7 plussgrader på Nyrud.

Varmt har det vært i hele fylket. I Kautokeino ble det i mai målt den nest varmeste middeltemperaturen på 127 år. Der har de målinger tilbake til 1889 og det er bare fra 1963 at de har høyere målinger. I Vardø ble det også nest varmeste måling siden 1897. Da var det 7,2 grader pluss som snitt i mai. I år ble tallet 6,5 grader.

Kjøligere

Men det har vært mer nedbør i Sør-Varanger enn normalt ifølge Larsen.

- For eksempel ble det målt mellom 40 og 50 millimeter nedbør på Svanvik og Nyrud. Det er omtrent det dobbelte av hva som er vanlig, sier meteoroligkonsulenten.

Men så er det slutt på varmen, foreløpig. Onsdagen denne uka ble brukbar og torsdagen skal også bli ok.

- Men fra helga og ut i neste uke blir det kjøligere, og det blir nedbør. Det kjølige været gjelder hele fylket, sier Larsen.

- På dagtid kan det bli mellom fem og sju grader. Fra lørdag kan det bli sludd i høyden, særlig hvis nedbøren kommer om nettene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no