13. des
TRERIKSRØYSA: Over 160 nordmenn skal krysse mellom Russland, Finland og Norge på lørdag. Her fra rennet i 2011. (Arkivfoto)
 
Rekordpåmelding til Barentsskirennet
Pasvik Turist har aldri hatt flere påmeldte til skirennet som går rundt Treriksrøysa på lørdag. Og det ser ut til at snøen holder i år. Så vidt.

Publisert: 10.mar.2015 14:38
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Arne Wikan ved Pasvik Turist fryder seg over veldig mange påmeldte på norsk side til det kommende Barentsskirennet. Ifølge ham har de aldri hatt så mange påmeldte siden Pasvik Turist begynte å ta seg av den praktiske organiseringen på norsk side for ti-tolv år siden.

- Vi har over 160 påmeldte fra norsk side. Det er kjempefint, sier Wikan.

Selv 160 norske deltakere blir en dråpe i skistavhavet som bølger over grensene. Barentsskirennet pleier å trekke langt flere på russisk side, der det kommer folk fra hele Kola-regionen for å delta. Wikan teller nærmere 3000 deltakere hvert år.

Grenseboerbevis

Wikan tror økningen skyldes at det nå har blitt lettere og billigere å melde seg på. I år godkjente russiske myndigheter at folk med grenseboerbevis ikke trenger ekstra visum for å delta i skirennet, som starter i Russland og krysser grensa til både Finland og Norge.

Det er ikke noe man vanligvis kan gjøre med grenseboerbevis, eller i det hele tatt for den saks skyld: Barentsskirennet er den eneste anledningen de fleste har til å lovlig gå rundt Treriksrøysa.

- Vi er veldig fornøyde med samarbeidet med Barentssekretariatet og grensekommissariatene. Spesielt det norske grensekommissariatet som fungerer som bindeledd, sier Wikan.

Smelting

I fjor måtte alle disse 3000 skiglade folkene finne skigleden sin andre steder. Den ekstremt milde senvinteren hadde smeltet bort såpass med snø at rennet ble for utrygt for arrangørene.

I år har det også vært mildt, men heldigvis ikke like mildt som fjoråret. Om det ikke skjer noe uventet, kommer rennet til å gå som det skal.

- Det har vært veldig mye smelting, og det vil smelte mer. Når vi har både plussgrader og vind, og netter uten frost, blir det hurtig tining. Men i fjor var det atskillig mye mindre snø og dårligere forhold, forteller grenseinspektør Ulf Mathisen ved grensekommissariatet i Kirkenes.

Steinrøys

Problemet på norsk side er spesielt et par av bakkene.

- Det er to steder der det er bratte bakker som går over steinur. Det er såpass mange folk som skal igjennom løypa, at den må være solid, sier Mathisen.

Derfor har det vært mye jobbing med å måke snø over på løypa i den siste tiden.

- Vi har jobbet for å få en god, solid såle på løypa, forteller grenseinspektøren.

Da gjenstår bare organiseringen for å få busset 160 skigåere med utstyr over grensa til Russland på lørdag. Det har skjedd før at de norske løperne har brukt så mye tid på grensa at de ikke har nådd fellesstarten. Arne Wikan i Pasvik Turist tror imidlertid at det går bra.

- De har vært flinke på den russiske grensestasjonen de siste gangene. Om de åpner nok gater, får vi det nok unnagjort, sier han. Han venter fremdeles at bussene vil bruke nærmere en time på grensekontrollen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no