10. des
KRABBEFISKER: Kent Jensen er fornøyd med krabbeprisene, men innrømmer at mindre kvote gjør det vanskeligere. Her er han avbildet ved en tidligere anledning.
 
Rekordpriser på kongekrabbe
Til tross for at krabbefisket ikke har vært det beste hittil i år, har stor etterspørsel ført til rekordhøye priser på kongekrabber.

Publisert: 03.mar.2017 16:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:16

Krabbefiskerne har i år opplevd en markant prisøkning i salget av kongekrabber. Ifølge krabbefisker Kent Jensen fra Kirkenes har det vært et dårlig fiskeår, men et år som likevel har bydd på gode priser.

- Jeg har aldri opplevd liknende priser i mine år som fisker, sier Jensen som har vært fisker i nesten seks år.

Jensen kan i løpet av en dag tjene raske penger på krabbene sine. Og ifølge NRK, som først omtalte saken mandag, kan han fort tjene 20 000 på to containere med krabber.

- Snittprisen for de største krabbene ligger opp mot 170 kroner per kilo, mens de rineligste ligger på rundt 143 kroner, forteller Jensen til SVA.

Tredelt årsak

Bakgrunnen til økningen kan være tredelt skal vi tro administrerende direktør i Norway King Crab, Svein Ruud.

- Først og fremst så er trenden som ligger bak at det i mye større grad selges levende krabber og ikke frosne. Levende krabber gir høyere pris. For det andre så har det vært dårlig vær, noe som har gjort at volumet av krabber er mindre. Det presser prisene opp, sier Ruud.

Han sier at den tredje årsaken til høye kilopriser på krabbene er knyttet til politikere sin håndtering av kongekrabbeforvaltningen.

Hard konkurranse

Ifølge administrerende direktør i Norway King Crab ble flere fiskere værende på land i påvente av endelige fartøyskvoter. Som følge av forvaltningen, fikk hver enkelt båt lavere kvote og at fiskere blant annet fra Måsøy også ble sluppet til.

- Det er hard konkurranse om råvarene. Det er også sluppet til flere fiskere. Konsekvensene av det vil være at det blir færre fiskere, mindre industri og færre arbeidsplasser i Sør-Varanger.

Ruud understreker også at det er hard konkurranse blant alle aktører involvert i krabbefiske.

- Vi synes jo at prisene er altfor høye, men med lite volum av krabber, stor etterspørsel og god kvalitet så blir det stor konkurranse, konstaterer han.

Gode utsikter

Krabbefisker Kent Jensen tror det er gode utsikter for krabbefiske framover. Likevel er han tydelig på at det er vanskeligere med mindre kvote.

- Jo flere båter jo mindre kvote per båt. For mitt vedkommende blir det til at jeg mangler inntekt.

Jensen er derfor avhengig av prisstigningen og rekordhøye priser på kongekrabber fortsetter. Det tror imidlertid Ruud at det vil. I sin uttalelse til NRK spådde han at de ville holde seg utover våren og sommeren. Tirsdag uttalte krabbefisker og leder i Bugøynes fiskarlag, Erling Haugan, at det er medvind på Bugøynes.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no