16. okt
RETTSSAK: Rettssaken mot Frode Berg starter 2. april, opplyser hans advokat. Her fra et rettsmøte i oktober i fjor.
(AP Photo/Alexander Zemlianichenko)
 
Rettssaken mot Frode Berg starter 2. april
Rettssaken mot Frode Berg starter 2. april i Moskva, opplyser hans russiske advokat Ilja Novikov. Bergs familie og norske advokat er glad det er satt en dato.

NTB
Publisert: 26.mar.2019 09:19
Oppdatert: 26.mar.2019 10:43

Novikov skriver i en twittermelding at byretten i Moskva vil behandle spionasjetiltalen mot norske Frode Berg den 2. april klokka 14:00.

Før helgen ble det kjent at tiltalen mot nordmannen var klar og bitt oversendt byretten. Innholdet i tiltalen er ikke kjent.

En talsperson for retten uttalte at saken vil gå for lukkede dører. Bakgrunnen er at det vil bli omtalt sikkerhetsgradert materiale.

– God nyhet

Frode Bergs norske advokat Brynjulf Risnes sier til NTB at han regner med at det første rettsmøtet kommer til å handle om videre varetekt, ettersom varetektsperioden til Berg går ut 5. april. Likevel er det bra at saken kommer i gang, mener advokaten.

– Det er en god nyhet at det er satt en dato. Formelt er dette oppstarten for behandlingen av selve hovedsaken, sier Risnes.

Advokaten forteller at han hittil har fått få opplysninger om selve saksgangen, men at russiske rettssaker tradisjonelt er mer oppstykkede enn i Norge.

– Vi regner med at det kommer mer informasjon når det nærmer seg, sier han.

Ventet lenge

Også Frode Bergs familie er glad for at saken kommer i gang i Moskva.

– Vi er veldig glad for at det begynner å skje noe, og at det er satt en dato. Vi har ventet lenge på den. Det har vært stille en stund nå, sier datteren Christina Berg på vegne av familien til VG.

Frode Berg ble pågrepet i Moskva 5. desember 2017 og siktet for spionasje mot Russland. Han har siden sittet i et fengsel forbeholdt personer som anses å være en trussel mot russisk sikkerhet.

- En verkebyll

Leder for støttegruppe «Hjelp Frode hjem» Øystein Hansen, sier det vil bli spennende å følge med på hva som skjer i Moskva i ukene fremover.

– Det har vært en ørkenvandring det siste halvåret, og nå kan det være muligheter for at det blir en avslutning på det, sier han til NTB.

Hansen håper at statsminister Erna Solberg (H) og utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) vil bringe Frode Berg-saken på bordet når de skal møte Russlands president Vladimir Putin i St. Petersburg 9. og 10. april.

– Dette henger som en verkebyll over norsk utenrikspolitikk, sier han.


Nekter straffskyld

Da Berg ble pågrepet, hadde han på seg 3.000 euro i kontanter. Dette var penger som russiske myndigheter mener skulle brukes for å skaffe hemmelige opplysninger om den russiske nordflåten. Berg nekter straffskyld.

Berg er opprinnelig fra Trondheim, men flyttet til Sør-Varanger i 1975. 63-åringen jobbet som grenseinspektør i 24 år. Han gikk av med pensjon i 2014.

 
– Artikkelen fortsetter under bildet –
MØTTES: Advokatene Brynjulf Risnes (t.v.) og Ilja Novikov representerer spionsiktede Frode Berg. Onsdag møttes de i Oslo for å drøfte situasjonen.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no