12. des
RIBBE: De fleste av oss spiser ribbe på julaften. (Arkivfoto: Randi Irene Losoa).
 
Ribba er fortsatt julefavoritten
Over halvparten av oss nordmenn spiser ribbe på julaften. Spesielt på Østlandet og i Nord-Norge står ribba sterk. I vest spises det stort sett pinnekjøtt.

Publisert: 24.des.2016 17:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:12

Julen er tradisjon, og kanskje spesielt når det kommer til julematen. MatPrat har gjennom flere år undersøkt hva som er julefavoritten blant oss nordmenn, og det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at den klassiske juleribba troner øverst på lista.

Står sterkt i øst og nord

- Hele 55 prosent spiser ribbe på julaften, med hovedvekten på Østlandet og i Nord-Norge. 33 prosent spiser pinnekjøtt, mens cirka fire prosent har kalkun til middag på julaften. Dette har ligget ganske så stabilt de siste ti årene, sier samfunnsanalytiker i MatPrat, Gunnar Thoen.

Spesielt på Østlandet står ribba sterk, hvor hele sju av ti sier at de spiser ribbe på julaften. Tradisjonelt var det mange grisebønder på Østlandet, og ribba er en tradisjon som går mange tiår tilbake i tid.

- Den kalde høst og vintersesongen på Østlandet og i Nord-Norge gjorde at kjøttet holdt seg godt, selv før kjøleskapet kom på banen. Dessuten gir grisen mat til mange. Tradisjonelt forgikk griseslaktingen sent på høsten, nært opptil jul. Kulden gjorde at kjøttet holdt seg en tid uten konservering. Fra gamle kokebøker kan man lese at tilberedningen var den samme for 150 år siden, sier kokk og matfaglig rådgiver i MatPrat Magnus Tvedt-Øresland. I Nord-Norge er det 68 prosent som spiser ribbe på julaften. 

Sterk tradisjon på Vestlandet

 Pinnekjøttet står sterkt på Vestlandet, der hele sju av ti sier at de spiser pinnekjøtt på selve julaften. Bakgrunnen er at pinnekjøttet har sitt opphav i vest -  et område med ulendt terreng som egner seg for sauehold.

- Her i landet har vi vært veldig flinke til å bevare julemattradisjonene våre. Vi er stolte av dem og vi bringer dem videre til nye generasjoner. For vestlendingene har pinnekjøtt historisk sett hatt status som fest- og julemat, som har en sammenheng med at kjøttet har høyt fettinnhold og dermed var veldig attraktivt, fortsetter Tvedt-Øresland.

Kalkunens inntog

De første kalkunene kom antakelig til Norge på 1700-tallet, men først på 1960-tallet begynte populariteten å ta av og det ble enklere å få tak i kalkunkjøtt. I dag spiller kalkunen som regel hovedrollen under nyttårsmiddagen, men vi skal ikke glemme at kalkun faktisk er den tredje mest spiste julemiddagen.

 - I begynnelsen var det stort sett kun hele kalkuner som var å få tak i - noe som gjorde at den egnet seg fint til store middagsselskaper.  I dag spiser fire prosent av befolkningen kalkun på julaften, Men du finner også en rekke andre kalkunprodukter i butikkene, noe som gjør at stadig flere nå også spiser kalkun til hverdags, avslutter Tvedt-Øresland.

Hva spiser vi til jul?

Ribbe: 55 prosent

Pinnekjøtt: 33 prosent

Kalkun: 4 prosent

Skinkestek 2 prosent

Fisk 3 prosent

Lutefisk 1 prosent

Annet: 7 prosent

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no