18. nov
Illustrasjonsfoto.
 
Ringte til politiet og truet med å skyte på naturoppsynet
Skulle sette ut tyvgarn og skyte på SNO-båten. Men flere omstendigheter gjorde at mannen slapp ubetinget fengsel.

Publisert: 11.des.2015 09:15
Oppdatert: 23.okt.2017 10:58

En mann fra Sør-Varanger møtte i Øst-Finnmark tingrett fredag. Der sto han tiltalt for å ha forsøkt å true en offentlig tjenestemann til å ikke gjøre jobben sin.

Mannen endte med å dømmes til 15 dager betinget fengsel, må betale 7 000 kroner i bot, og 3 000 kroner i saksomkostninger.

Fjernet garn

I juli i fjor var Statens naturoppsyn (SNO) ute på kontroll. De fant ifølge retten flere garnbruk som var i strid med regelverket, og de ble merket med rød lapp så eierne kunne fjerne dem.

Dagen etter kom oppsynsmannen tilbake, og den tiltalte mannens garn var fremdeles i sjøen. SNO-representanten tok beslag i et garnbruk.

Da garneieren oppdaget dette senere på dagen, var han ikke blid.

Tyvgarn

Ifølge politiets oppdragslogg, hadde mannen ringt dem og sagt at SNO hadde beslaglagt et garn som han mente var innenfor lovens bokstav.

Han ville anmelde SNO-representanten, og ikke nok med det. Han sa til politiet at han skulle sette ut et tyvgarn og bevokte det. Om SNO-representanten kom og prøvde å fjerne det, kom fiskeren til å skyte i baugen på båten hans, advarte mannen.

Politiet oppfattet dette som en trussel, og en politipatrulje ble sendt ut mot mannens bosted. I tillegg ble SNO-representanten varslet om truslene. Ikke så lenge etter dukket imidlertid fiskeren selv opp på politistasjonen, for å anmelde garnfjerningen.

Innrømmet

Den tiltalte fiskeren innrømmet å ha kommet med truslene. Men han nektet straffeskyld. Han viste til at han mente hans eget garn var lovlig satt, at han kunne ha omkommet under bergingen av restgarnet, og at han var veldig frustrert, sint og redd da han kontaktet politiet.

Deler av frustrasjonen kom fra at han også tidligere hadde fått ødelagt garnbruk av SNOs mann, og SNO da var nødt til å betale erstatning til mannen.

Men retten konstaterte at en impulshandling ikke hindrer å dømmes etter noe slikt.

Påtalemyndighetene la frem påstand om 15 dager ubetinget fengsel. Men det var en del formildende omstendigheter. Siden trusselen var rettet mot SNO-representantens båt i stedet for direkte mot ham, anså retten at den var noe mildere.

– Den var likevel alvorlig, idet handlingen det ble truet med uansett vil medføre potensiell livsfare for dem som utsettes for den, påpeker retten.

Den tiltalte mannen unnskyldte seg også kort tid etter at han kom med trusselen. Og saken har blitt snart ett og et halvt år gammel, tross at mannen både innrømmet det kort tid etter, og at politiet umiddelbart kunne ha sikret lydopptak av samtalen.

Dermed ble det i stedet betinget fengsel og bot.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no