17. okt
 
Risikerer tap på 400 000 kroner
Politiet har nå tilbudt seg å kjøpe tilbake Terje Hansens Interpol-etterlyste Mercedes, men han risikerer likevel et stort økonomisk tap.

Publisert: 21.jan.2014 16:21
Oppdatert: 23.okt.2017 10:36

- Politiet har nettopp tilbudt seg å ta bilen tilbake for samme sum som jeg betalte på politiauksjonen. Men jeg risikerer likevel å tape noen kroner på det her. For jeg har jo også betalt inn 300 000 kroner i moms og andre avgifter, og de må jeg søke om å få tilbake fra Tolldistriktet, poengterer Terje Hansen.

I tillegg kommer advokatutgifter, og at bilen er oppgradert for rundt 60 000 kroner. Noe som var nødvendig siden den hadde stått på lager hos politiet i mer enn ti år. 

- Politiet har også tilbudt seg å hjelpe til med søknaden om å få moms og andre avgifter tilbake, dersom jeg har behov for support, forklarer Terje Hansen. 

Klonet

Den absurde historien startet i 2011 da Terje Hansen kjøpte en Mercedes S 430 på politiauksjon via bedriften Marine Nord.

Glad og fornøyd dro han våren våren 2012 til Sverige og satte samtidig bilen inn på verksted i Luleå, siden det ikke er Mercedes merkeverksted i Kirkenes. I Luleå gikk imidlertid alarmen. Det viste seg at bilen er internasjonalt etterlyst, og den ble beslaglagt av politiet. Bilen hadde da vært i politiets varetekt i mer enn ti år, etter at den ble beslaglagt til fordel for statskassa i 2002. 

Chassisnummeret og bilens lovlige papirer var da brukt til å smugle biler fra Europa til Russland via Storskog.

- Strutsepolitikk

- Det er jo sånn det blir med det offentlige, når ingen enkeltindivider tar ansvar og der det ikke er noen som tar konsekvensene. Ingen tilkjennegir sitt ansvar, ingen konsekvenser. Er som om de stikker hodet i sanda og håper det går over.

Underveis har Terje Hansen engasjert advokat i saken.

- Ikke for å true, men for å gi beskjed om at saken må prøves via rettens vei om det ikke kom en løsning. 

I tillegg til tollavgiftene kommer utgiftene til oppgradering og til advokat.

- Jeg anser det som håpløst å få de pengene tilbake dersom jeg leverer tilbake bilen, da er de pengene tapt. 

Blir det lenge til du går på politiauksjon igjen?

- En forventer jo at varene en kjøper ikke har heftelser, og det som kverner hos meg er at det ikke fins noe i systemet som fanger dette opp. Biltilsynet leverte ut skilter til tross for etterlysningen. Det er brist i systemet og ingen er ansvarliggjort.  Det er jo fint at det skrives under samarbeid om politisamarbeid mellom Norge og Russland, men det er jo bare å konstatere at avtalene sjelden etterleves. Sånn er erfaringen. 

# - Oppfylte opplysningsplikten
– Vi orker ikke å bruke mer tid på denne saken. Vi har derfor tilbudt kjøperen å ta bilen i retur og betale tilbake kjøpesummen på 65 188 kroner, sier administrasjonssjef Kjell Stabæk i Øst-Finnmark politidistrikt.
Stabæk poengterer at bilen ikke ble solgt til en privatperson, men til et firma. Og at den senere er videresolgt til et annet firma.
– Det blir feil å fremstille det som om det er mannen i gata som rammes. Dette er profesjonelle firmaer og profesjonelt videresalg, sier han.
Bilen ble kjøpt av Marine Nord og videresolgt til Scanvulk, begge firmaene er imidlertid Terje Hansen sine.
I et brev fra politiet til Terje Hansens/Scanvulks advokat kommer det frem at taksten på bilen var 100 000 kroner.
– Kjøpesummen avspeiler med andre ord en kraftig prisreduksjon i forhold til «normalpris», trolig som følge av risikoen knyttet til bilen, skriver politimesteren i brevet.
– Vår opplysningsplikt er etter vårt syn oppfylt og vi har ikke holdt tilbake informasjon om bilen.
Mercedes er «klonet», det vil si at et ukjent antall biler kan ha samme identitet.
Politiet har tidligere opplyst at Interpol Norge forsøker å få Interpol Russland til å oppheve kjøpet.
Sør-Varanger Avis har forsøkt å få svar fra Interpol Norge på spørsmålet: «Hvorfor er det så vanskelig å få opphevet etterlysningen?».
Svaret fra Kripos sin kommunikasjonsavdeling er at Interpol ikke kan svare på enkeltsaker/etterlysninger, men at det kun kommuniseres med politidistriktene i saker.
– Vi har ikke fått tilbakemelding fra Kripos på hvordan dette arbeidet går, sier Stabæk.
–  Vi kan selvfølgelig ikke hverken instruere eller påvirke saksbehandlingen i Russland, men vi håper på et snarlig og positivt svar.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no