10. des
OMVISNING: Røde Kors viste seg også på Vestleiren tirsdag. Her ser vi Åsne Havnelid og Tatiana Klimenko Pedersen i Røde Kors (til venstre) i samtale med Lars Egil Sørsdal i DSB (til høyre).
 
Røde Kors hyrer inn egen flyktning-koordinator
En halv stilling med midler fra sentralt hold skal la de lokale Røde Kors-medlemmene fokusere på hjelpen.

Publisert: 21.okt.2015 15:27
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Røde Kors i Sør-Varanger jobber nå på to flyktningfronter.

Den ene er å hjelpe de flyktningene som Sør-Varanger kommune ordner bolig til, uavhengig av den nåværende asylsøkerkrisa over Storskog. Den andre er nettopp de mange asylsøkerne som kommer innom Sør-Varanger på vei inn i Norge.

I den sammenheng stiller nå Røde Kors sentralt med midler til en halv stilling. Personen som blir ansatt skal organisere arbeidet med flyktninger i Sør-Varanger.

– Vi var først interessert i å sende en delegat til Sør-Varanger for å hjelpe til. Men etter å ha snakket med lokalforeningen, er vi heller interessert i å ansette en med lokalkunnskaper, forteller rådgiver Tatiana Klimenko Pedersen i Røde Kors.

Prat og lek

Når det gjelder asylsøkerne som har kommet over Storskog, ser Røde Kors rett og slett for seg å snakke med dem og aktivisere dem.

– Når de kommer hit, er det mye som skjer på en gang. Først er det mat, klær og overnattingsplass. Etter det kommer spørsmålene, sier Pedersen.

– Vi opplever at asylsøkerne slapper mer av når de ser Røde Kors-merket på jakkene. Det er et symbol de har vært borti før, og de vet de kan stole på oss, mener hun.

En tanke er at Røde Kors-personell kan snakke med asylsøkere og svare på spørsmål de måtte ha om Norge, kulturforskjeller og liknende, eller sette opp aktiviteter for barna til asylsøkerne.

Ikke overta

– Vi er opptatt av at de humanitære forholdene er i orden. Ro, mat og helsehjelp er viktig, sier generalsekretær Åsne Havnelid i Røde Kors. Hun var på Vestleiren tirsdag, samtidig som justisministeren hadde omvisning.

Havnelid ser for seg at Røde Kors-personell også kan hjelpe med sår og skrammer, men hun påpeker at det ikke er snakk om å overta offentlige oppgaver.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no