23. okt
VINTER: Neiden er blant de kaldere stedene i kommunen. (Arkivfoto: Håvard S. Mækelæ)
 
Røde Kors i gang med asyl-språkkurs
En pensjonert lærer med assistent er i gang i Neiden, samtidig som asylbarna der fortsetter på skole.

Publisert: 13.feb.2016 14:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

Mandag satte Torgeir Johansen og en medhjelper i gang med språkopplæring i Neiden Transitt, det midlertidige asylmottaket i Neiden Hotell.

- Vi har fått noen utrangerte bøker fra Kompetansesenteret, og vi stiller opp ukentlig. Det foregår som vanlig voksenopplæring, med noe improvisasjon, sier Johansen i Røde Kors.

Ungdomsfokus

Røde Kors gjør dette både for å gi asylsøkerne i Neiden noe å gjøre, og for å hjelpe de ungdommene som ikke kunne begynne på skolen. Asylbarn opp i ungdomsskolealder fikk begynne på skolen i Neiden i midten av januar.

- De fire ungdommene mellom 16 og 18 falt utenfor. De har vi prioritert litt med bøker og utstyr, mens de andre voksne er nødt til å dele bøker, sier Johansen.

- Det er et generelt behov for aktivitet, og de fleste er mer eller mindre interesserte i språk, selv om ikke alle har like klar utsikt om at de får bli i Norge. På sommeren kunne vi tatt dem med på tur eller liknende, men på vinteren må vi ty til innendørs aktiviteter som dette, legger han til.

Johansen er pensjonert lærer. Han påpeker at det ikke er noen nåværende lærere involvert i opplæringen. Det er heller ingen oversettere.

- Men vi gjør så godt vi kan. Det er ikke meningen at man skal ha tolk i språkopplæring. Det er ganske tradisjonell lære: «Hva heter du» og liknende setninger. Vi bruker litt engelsk og ett og annet ord russisk for å hjelpe der det trengs, sier han.

Trenger flere

Johansen forteller at de vil holde på så lenge det er asylsøkere i Neiden. Men han mener de trenger flere frivillige til voksenopplæring av asylsøkere, om de skal holde det i gang jevnlig. De trenger også fremdeles en del frivillige til arbeidet på Vestleiren.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no