24. okt
AMBULANSER: Luftambulansefly fra Lufttransport på Tromsø Lufthavn.
Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix
 
Rødt: – Annuller anbudet om luftambulansetjenesten
Stortinget må be regjeringen bla opp nok penger til å få anbudet om luftambulansetjenesten annullert, mener Rødt-leder Bjørnar Moxnes.

NTB
Publisert: 08.mai.2018 14:59
Oppdatert: 08.mai.2018 15:34

Det britiskeide selskapet Babcock SAA vant anbudet og skal neste år overta etter Lufttransport, som har driftet luftambulansetjenesten i Nord-Norge i over 25 år.

Men anbudet inneholdt ingen krav om virksomhetsoverdragelse, og dårligere lønns- og arbeidsvilkår har ført til at bare 14 av Lufttransports over 100 piloter har søkt på de i alt 97 pilotstillingene i Babcock.

Striden har ført til at en rekke ambulansefly har blitt og vil bli stående på bakken.

– Når luftambulansetjenesten raseres som følge av at Babcock skal overta, er hele premisset for anbudskonkurransen annullert. Regjeringen må bla opp de nødvendige millionene for at vi kommer oss ut av denne kontrakten, sier Moxnes til NTB.

Hasteforslag

Tirsdag fremmet han hasteforslag på Stortinget om å annullere anbudet. Partiet vil heller forlenge avtalen med Lufttransport og på sikt forberede offentlig drift av tjenesten, i tråd med anbefalingen fra den siste offentlige utredningen om akuttmedisinsk beredskap.

– Det som skjer med luftambulansetjenesten, er en nasjonal skandale. Rødt vil forhindre Veireno-tilstander i lufta. Anbudet må annulleres før luftambulansetjenesten bryter sammen, sier Moxnes.

I forslaget ber Rødt om at Stortinget «ber regjeringen utrede og forberede offentlig drift av luftambulansetjenesten, slik at den blir en integrert del av helseforetakenes øvrige ambulansetjeneste og akuttmedisinske beredskap».

– Akutt fare

Moxnes sier at han allerede har fått positive tilbakemeldinger på forslaget fra flere partier i opposisjonen.

– Vi åpner for å diskutere dato for behandling. Men det må skje fort. Vi har ikke råd til å vente i ukevis på at denne krisen blir løst. For hver dag som går, mister vi personell som er helt avgjørende for luftambulansetjenesten. Det er en akutt fare for folks liv og sikkerhet, understreker han.

Samtidig krever SV at styreleder i Helse Nord, Marianne Telle, trekker seg som følge av krisen i luftambulansetjenesten, skriver NRK. Telle er til daglig direktør i rekrutteringsselskapet Bedriftskompetanse, som har inngått en kontrakt om rekruttering av piloter med Babcock SAA.

Telle erklærte seg søndag inhabil i behandlingen av krisen på grunn av oppdraget for Babcock.

– Uklar rolle

– Telle kan ikke fortsette som styreleder. Det er uklart hva hennes rolle har vært, det eneste vi vet er at hennes selskap tjener penger på Babcock, sier stortingsrepresentant Torgeir Knag Fylkesnes (SV).

Også Senterpartiet mener at Telle bør fratre fra stillingen, om enn ikke permanent.

– Telle må fratre midlertidig som styreleder til ambulansesaken er løst. I en slik kritisk situasjon kan vi ikke ha en sjef som står på sidelinjen, sier partiets helsepolitiske talsperson Kjersti Toppe.

Statsminister Erna Solberg (H) mener på sin side det var ryddig av Telle å melde seg inhabil.

– Jeg forstår at Telles habilitet har vært vurdert flere ganger, og de har vurdert det slik at hun ikke har vært inhabil. Når det likevel blir stilt spørsmål rundt habiliteten, synes jeg det er greit at hun melder seg inhabil, sier Solberg til NRK.

(©NTB)

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no