14. okt
ROSA: Ann-Oddveig Solvang i brystkreftforeningen ønsker velkommen til stands i Kirkenes og på Hesseng i oktober. - Åpenhet, informasjon og forskning er viktig, sier hun. (Foto: Yngve Grønvik)
 
Rosa søkelys i høstmørket
Rosa Sløyfe-aksjonen har planer om å lyse opp skilt og bygninger med rosa farge i oktober.

Publisert: 28.sep.2014 08:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

- Vi har fått lov og håper vi får til, å lyse opp kirka, inngangen til rådhuset og Velkommen til Kirkenes-skiltet med rosa lys, sier Ann-Oddveig Solvang, leder for Rosa Sløyfe-aksjonen i Kirkenes og omegn brystkreftforening.

Nedtur

Anledningen er at aksjonen starter 2. oktober, og de ønsker å rette søkelyset på brystkreft med både stands, innsamlingsaksjon, informasjon og rosa lyssetting av lokale landemerker.

- Jeg fikk selv kreft for to år siden. Da jeg endelig fikk det påvist, hadde jeg hatt det i ett år, og jeg hadde selv funnet ut at jeg hadde det. Fra da til jeg ble behandlet og operert, gikk det ganske fort. Selv om jeg i dag er frisk, plages jeg mye med mange senskader og må ta medisiner i fire år til. I fjor følte jeg meg ikke særlig bra, men i år har det begynt å gå bedre. Jeg er jo frisk, men det er mange bivirkninger og ettervirkninger av behandlingen jeg ikke visste om, og det var en nedtur å ikke føle seg frisk når man ble fortalt at man var det, forteller hun.

Åpenhet

Derfor mener hun det er veldig viktig med informasjon og åpenhet, og at man følger opp når man får innkalling til mammografibussen.

- Jo fortere det blir oppdaget og får behandling, dess bedre er det. Kanskje kan man slippe en del behandling som fører til plagsomme senskader. Dessuten kan sjansen for at man blir frisk være større når det oppdages tidlig, sier hun.

Derfor er hun veldig åpen og forteller om det hun har gått gjennom, og forteller at nettopp det har gjort at andre har gått hjem og undersøkt seg selv.

- Og da kan man oppdage forandringer og kuler som må undersøkes nærmere, forteller hun.

Forskning

Dette og mye mer vil medlemmene fortelle om på stand i Kirkenes og på Hesseng to torsdag og to lørdager framover fra 2. oktober.

- Vi samler også inn penger til forskning. Rundt hver 12. kvinne får brystkreft, og menn kan også få det. Prognosene er ganske gode, etter fem år har rundt 90 prosent overlevd. Men det kan bli en veldig tøff periode i livet, og helt sikker er man jo ikke. Det kan komme tilbake igjen, og det kan komme i andre former. Derfor er mer forskning så viktig, sier hun, og ønsker velkommen på stand neste torsdag.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no