19. okt
SKREMT: Visepresident Rikke Olsen og president Kathrine Figenschou Olsen sier situasjonen var ute av kontroll og skremmende. - Vi vil be neste års russ om å ikke besøke Kirkenes skole, sier de.
 
Russ måtte rømme
- Vi kom for å ha en artig vannkrig. Det var avtalt på forhånd. Vi ble møtt av aggressive elever som hadde urin i flaskene og slo på bilene, forteller svartrusspresident Kathrine Figenschou Olsen og visepresident Rikke Olsen.

Publisert: 16.mai.2013 16:49
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

Det var rødrussen som hadde avtalt med Kirkenes skole at de skulle komme for å ha vannkrig med elevene på tirsdag. Epost ble sendt til foreldrene til ungdomsskoleelevene.
- Vi har et godt samarbeid med rødrussen og ble med dem til byen. Men det vi trodde skulle bli en artig vannkrig, ble alt annet enn artig, sier de to svartrusslederne.

Ble angrepet

De forteller at et besøk på Bjørnevatn skole i forrige uke hadde vært veldig artig, godt organisert av lærere med refleksvester, ungene fikk russekort og alle ble våte.
- Det samme forteller rødrussen om besøket de hadde på Sandnes skole. Vi trodde det skulle bli like artig i Kirkenes, men det ble det ikke. Vi måtte til slutt rømme, og da ble både vi og bilene angrepet av aggressive elever, noen av dem voldelige, forteller Rikke Olsen.

Sprutet urin

De to svartrussene forteller at det begynte fint, de parkerte bilene ved siden av fotballbanen og fikk loset elevene bort på fotballbanen der det var avtalt at de skulle få leke.
- Men fort oppdaget vi at det var noen som var mer voldelige enn andre, som sparket og slo, kastet seg over oss når de fikk oss i bakken. Det var mye mer enn bare å sprute vann. Og de hadde urin, surmelk, gjørmevann og såpe i flaskene. Mange forteller at de fikk det i ansiktet og i munnen, og det var ikke behagelig. Jeg tok en på fersken som skulle urinere i flaska, og ba han om å la være, forteller Rikke Olsen.

Angrep bilene

- Det ble så voldsomt at vi trakk oss tilbake, men en gjeng elever fulgte etter oss. Det var hovedsaklig åttendeklassinger, og det var klart at det var noen få som ledet an og fikk de andre med seg. De omringet bilene og begynte å hamre og slå, rive i vindusviskere og tanklokk. De prøvde å åpne dører og bagasjelokk, stod på støtfangerne og gynget på bilene. Det var ganske skremmende. Noen brukte lang tid på å komme løs fra ungeflokken, selv om vi fløytet og ruset motoren for å prøve å skremme dem vekk. Vi måtte nesten dytte dem bort med bilene, det var farlig både for oss og for ungene, sier Kathrine Figenschou Olsen.

«Risikosport»

Hun forteller at lærerne på skolen stod langt unna og så på, og da noen forsøkte å snakke med dem fikk de til svar at hvis bilene ble skadet måtte de bare anmelde det til politiet.
- Og så kalte de det for risikosport å komme på besøk til skolen. Det var jo fredelig vannkrig avtalt med skolen. Jeg følte at de ikke tok det alvorlig i det hele tatt, sier russepresidenten.
- Planen var å møtes, sprute vann og ha det artig, ikke at det skulle bli slåsskamp. Jeg tror ikke russen kommer til å besøke Kirkenes skole neste år, sier de to.

Avlyser

– Det som skjedde var noe helt annet enn det som var avtalt på forhånd. Elevene våre hadde fått helt klare instruksjoner på forhånd, og jeg skjønner ikke hvorfor det eskalerte på denne måten. Konklusjonen på det hele er at denne tradisjonen må dø, sier rektor på Kirkenes ungdomsskole, Michael Berstad.
Han bekrefter at møtet med russen var avtalt på forhånd, og at fotballbanen var valgt som et greit sted, samt at bilene skulle stå et stykke unna.
– Litt knuffing og holding må man jo tåle, men dette ble ikke noen bra situasjon. Jeg snakket med noen russ etterpå og det ble klart at ingen biler hadde blitt skadet. Og jeg er veldig fornøyd med at ingen elever kom til skade heller, når situasjonen kom så ut av kontroll, sier Berstad.

– Uoversiktlig mølje

En mann som kontaktet SVA tirsdag ettermiddag var vitne til sammenstøtene mellom skoleelever og russ, da russen ville kjøre bort fra fotballbanen.
– Jeg er sjokkert over de mange farlige situasjonene og nesten-ulykkene jeg så, sier han.
Han forteller om russ som kom til og fra med biler, unger som flokket seg rundt dem og løp unna da bilene rygget inn i mengden med unger.
– Bare flaks at ikke noen snublet og havnet under hjulene, eller at noen i farta trykket litt for hardt på gasspedalen. Jeg så også en rødruss som ble overmannet av småunger, og som langet ut med knyttneven, og det var også bare flaks at han ikke traff. En stor halvvoksen gutt mot mindre unger, sier mannen.
Det verste, synes han, er at skolen har gitt tillatelse til dette, og informert foreldrene gjennom en epost.
– Da jeg så den store uoversiktlige mølja av store og små unger som løp rundt, prøvde å unngå å bli truffet, og alle bilene, ble jeg sjokkert over at skolen tillater dette, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no