15. okt
Illustrasjonsfoto: Vidar Ruud / NTB scanpix
 
Russer siktet for ulovlig etterretning på Stortinget: - Kan øke sjansen for løslatelse av Frode Berg
En russisk statsborger er siktet og fengslet for ulovlig etterretning etter et IT-seminar på Stortinget. Seminarer er spesielt omtalt i PSTs trusselvurdering.

Publisert: 23.sep.2018 18:22
Oppdatert: 24.sep.2018 09:49

Den 51 år gamle mannen hadde vært deltaker på et internasjonalt seminar om digitalisering på Stortinget da han fredag kveld ble pågrepet på Oslo lufthavn Gardermoen.

Han ble lørdag varetektsfengslet i to uker med brev- og besøkskontroll, siktet for brudd på straffelovens paragraf 121 om etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter. Fengslingen er begrunnet med fare for bevisforspillelse og unndragelsesfare.

Seminar på Stortinget

– Stortinget kontaktet Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på bakgrunn av mistenkelig atferd fra en av deltakerne på et seminar om digitalisering, sier Stortingets direktør Marianne Andreassen i en epost til NTB.

Seminaret fant sted i et møterom i stortingsbygningen torsdag og fredag.

– Stortinget var vertskap for årets konferanse i regi av ECPRD, The European Center for Parlamentary Research and Documentation. De 79 deltakerne på konferansen var administrativt ansatte i parlamenter. Totalt var det ansatte fra 34 land til stede, sier Andreassen.

Dekkstilling

I trusselvurderingen for 2018 peker PST på etterretning fra land som Russland som en av de største truslene mot norske interesser. Konferanser og seminarer blir spesielt nevnt som mulige arenaer i vurderingen som ble publisert i januar i år.

Videre heter det at etterretningsoffiserer som regel vil ha en dekkstilling.

– Vi ser at etterretningsoffiserer særlig benytter åpne seminarer og konferanser innen temaer som sikkerhetspolitikk, nordområdepolitikk, teknologi og innovasjon, som arenaer for å etablere kontakter, skrev PST.

Frode Berg-saken

Den spionsiktede nordmannen Frode Bergs norske advokat, Brynjulf Risnes, tror at arrestasjonen av russeren kan øke sannsynligheten for at Berg blir utlevert til Norge.

– Dette øker jo sjansen for en utveksling dersom siktelsen og fengslingen blir stående over tid, sier Risnes til NTB.

Berg er fengslet i Moskva, etter at han ble arrestert og siktet for spionasje i desember i fjor.

Verken Utenriksdepartementets pressevakt Ingrid Kvammen Ekker eller Justisdepartementets pressevakt Andreas Bondevik vil svare på spørsmål om saken, men henviser til PST.

- Konstruert og absurd

Russlands norske ambassade kaller fengslingen for «konstruert» og «absurd».

– Ambassaden bedømmer pågripelsen og den påfølgende varetektsfengslingen som et konstruert påfunn, under et absurd påskudd, heter det på ambassadens Facebook-side.

Videre skriver de at de yter konsulær bistand og beskytter den russiske statsborgerens rettigheter og interesser.

NSM bistår PST

Verken PST eller Stortinget ønsker å opplyse om hva som konkret førte til at det ble slått alarm og den russiske mannen ble pågrepet.

– Det jeg kan si om den siden av saken er at han er siktet for straffelovens paragraf 121 om ulovlig etterretningsvirksomhet. Det peker jo i en bestemt retning, sier PSTs kommunikasjonsdirektør Trond Hugubakken til NTB.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) bekrefter at de yter teknisk bistand til etterforskningen etter anmodning fra PST.

– Vi bistår med tekniske ressurser, utover dette kan jeg ikke si så mye mer, sier NSMs kommunikasjonsdirektør Mona Strøm Arnøy til NTB.

Nekter alt

Forsvareren til russeren (51) som er siktet for å ha drevet spionasje på Stortinget, sier de vil vurdere å anke fengslingskjennelsen.

Russeren ble fengslet lørdag for en periode på to uker med brev- og besøkskontroll. Han er siktet for å ha spionert på norske interesser i forbindelse med et seminar på Stortinget om digitalisering, men forsvareren hans hevder det hele beror på en misforståelse. Mandag vil advokat Hege Aakre drøfte med klienten om fengslingskjennelsen skal ankes.

– Dette skal jeg ta opp med min klient, det har jeg ikke rukket ennå. Jeg vil forsøke å snakke med ham om dette i løpet av dagen, sier advokaten til NTB mandag morgen.

Hun mener siktelsen Politiets sikkerhetstjeneste (PST) så langt har, bærer preg av å bare være basert på observasjoner og ikke håndfaste bevis.

– Dette bygger fremdeles kun på observasjon av atferd, og ikke mer konkrete bevis foreløpig, sier Aakre.

Den 51 år gamle mannen sitter varetektsfengslet i Oslo fengsel. Advokaten vil ikke svare på om klienten hennes så langt har mottatt noe besøk i fengselet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no