10. des
Børge Brende, her med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov i Kirkenes i 2014.
 
Russisk atomkraftverk uten brensel når det slepes langs Norge
Atomkraftverket Akademik Lomonosov kommer ikke inneholde reaktorbrensel når det slepes langs norskekysten. Norge har i lang tid uttrykt bekymring for dette.

Publisert: 22.jul.2017 20:34
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Det flytende atomkraftverket Akademik Lomonosov skal etter planen slepes langs norskekysten i 2018. Norge har tidligere uttrykket bekymring for en transport med reaktorbrensel, og nå har Russland gitt etter for Norges krav om at slepingen må skje uten brensel ombord, skriver The Barents Observer.

– Tankingen av reaktorbrensel og å starte reaktorene vil skje i Murmansk, etter at kraftverket har blitt levert uten brensel, sier direktør Aleksej Likhatsjev i det statlige russiske atomenergiselskapet Rosatom, som står bak slepet.

Likhatsjev sier de med endringene ønsker å følge sine prinsipper om å være en god nabo og legge konflikten død. Norske og russiske myndigheter har møttes flere ganger for å diskutere slepet av det russiske atomkraftverket, senest tirsdag.

Utenriksminister Børge Brende ga en uttalelse i en pressemelding fra UD lørdag.

- Jeg er glad for at russiske myndigheter og Rosatom har truffet denne beslutningen. Vi har fulgt denne saken tett og jobbet hardt for å kommunisere norske synspunkter for å sikre en tryggest mulig løsning. At det skal fraktes uten kjernebrensel ombord og, etter hva vi er kjent med, på et tunglastefartøy og ikke som slep, er i tråd med anmodningene fra norske eksperter. Videre er det positivt at russiske myndigheter har besluttet at atombrenselet heller ikke skal fraktes samtidig med atomkraftverket, men først lastes på atomkraftverket når det ankommer Murmansk for å unngå unødig risiko under frakten, sier Brende.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no