9. des
FØLGER SPENT MED: Ordfører Cecilie Hansen er fornøyd med russiske myndigheters undersøkelser av KMMC, og følger spent med på utviklingen.
 
Russisk gransking av KMMC
Den russiske påtalemyndigheten i Murmansk er i ferd med å avslutte sin årlige gransking av industribedriftene i oblastet, inkludert Norilsk Nikel-eide Kola Mining and Mettalurgical Company (KMMC).

Publisert: 28.jun.2013 13:44
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Ordfører Cecilie Hansens utspill om å politianmelde Norilsk Nikel vakte stor oppsikt, også internasjonalt etter flere artikler skrevet på både russisk og engelsk av miljøorganisasjonen Bellona.
I etterkant har region-media i Murmansk også omtalt saken massivt.
Påtalemyndigheten i Murmansk skal nå være i ferd med å avslutte sin gransking. Dette er undersøkelser som ifølge Bellona gjøres av industribedriftene på Kola hvert år, altså ikke bare av KMMC.
Enkelte brudd
Den store medieoppmerksomheten fikk denne uken påtalemyndigheten i Murmansk til å kommentere saken offentlig. Hovedbudskapet var at konklusjonen ser ut til å bli at utslippene fra KMMC ikke ser ut til å være brudd på normene. Men en assisterende statsadvokat kommenterte også, ifølge Bellona, med at selskapet – gitt visse metrologiske og tekniske forutsetninger – ved enkelte tilfeller bryter regelverket.
Vanskelig
Ordfører Cecilie Hansen er veldig godt fornøyd med at russiske påtalemyndigheter gransker selskapet.
– En skal selvsagt være realistisk, men saken har fått stor internasjonal oppmerksomhet og det er viktig, poengterer hun og sier hun spent følger med på utviklingen på russisk side.
Enkelte dager er lufta i Nikel så dårlig at barn holdes inne i barnehagene i stedet for å leke ute, og gamle mennesker holder seg inne i leilighetene sine fordi det er vanskelig å puste ute på gata.
– Vi er naboer, tvillingbyer, og det innebærer mer enn et økonomisk samarbeid. Det innebærer også menneskelige relasjoner, og at vi stiller opp for hverandre. Situasjonen er alvorlig på norsk side, på grunn av utslippene fra Nikel. Men situasjonen er 100 ganger verre på russisk side. Et samarbeid har forpliktelser. Vi må dra veksler på hverandre, bruke tilgjengelige kanaler og hjelpe hverandre, poengterer Sør-Varangers ordfører.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no