17. okt
Den havarerte fregatten KNM Helge Ingstad fotografert onsdag 14. november. Fregatten ligger på grunn nord for Stureterminalen i Hjeltefjorden utenfor Bergen. Helge Ingstad kolliderte med oljetankeren TS Sola fredag 8. november 2018.
Foto: Cornelius Poppe / NTB Scanpix
 
Russland: – Påstander om GPS-sabotasje i nord er absurde
Russlands utenriksdepartement sier påstandene om at Russland forstyrret GPS-signaler er absurde og kun er ment å avlede oppmerksomheten fra fregattforliset.

NTB
Publisert: 23.nov.2018 07:53
Oppdatert: 23.nov.2018 10:12

Allerede forrige uke avviste president Vladimir Putins talsmann at russerne sto bak forstyrrelser i GPS-signalene under NATO-øvelsen Trident Juncture, slik Forsvarsdepartementet her hjemme har konkludert.

Torsdag gikk talspersonen til det russiske utenriksdepartementet et skritt lenger da hun holdt sin ukentlige pressekonferanse, skriver Barents Observer.

Forsvarsminister Frank Bakke-Jensen har nok en gang beskyldt Russland for visse «forstyrrelser» i GPS-signalene, noe som påstås å ha skapt utfordringer for sivil luftfart i Nord-Norge, sa Maria Zakharova. Hun understreket at dette var «absurde historier» og sa vestlige politikere har fått for vane å skylde på Russland for «alle mulige slags hendelser».

Zakharova gjorde det også klart at Norge trolig har diktet opp beskyldningene for å «fjerne oppmerksomheten fra skandalen med landets nyeste fregatt, Helge Ingstad».

Også Finland har krevd svar fra Russland etter GPS-forstyrrelsene.

– De kom fra Russland, og vi reagerer deretter. Dette er en alvorlig sak, og forstyrrelsene påvirker den sivile lufttrafikken. Vi skal ikke tone det ned, sa utenriksminister Timo Soini til avisen Helsingin Sanomat sist fredag. Han hadde da bedt om et møte med Russlands ambassadør til Finland for å snakke om hendelsen

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no