6. des
Russegrensa i Pasvik. Foto: Berit Keilen / NTB Scanpix
 
Russlands ambassade svarer om GPS-forstyrrelser i Finnmark
Den russiske ambassaden i Norge sier de har bedt om resultater fra en objektiv kontroll av overvåkningsutstyret som viser utfall av GPS-signaler i Finnmark.

NTB
Publisert: 21.jan.2019 10:09
Oppdatert: 21.jan.2019 10:09

I forrige uke ble det igjen meldt om forstyrrelser av GPS-signaler i Finnmark, nær grensen mot Russland. Ifølge politiet i Finnmark kan det i verste fall føre til fare for folks liv og sikkerhet, skrev The Barents Observer.

Etterretningstjenesten har også bekreftet overfor TV 2 at det ble registrert utfall av GPS-signaler i grenseområdet Norge-Russland 9. og 10. januar.

Russlands ambassade kriver i en e-post til Politiforum at de mener anklagene fra norsk side er formulert på en påståelig måte.

– Anklager i forbindelse med angivelig registrerte forstyrrelser i GPS-signalene i Nord-Norge som den norske side kommer med, er av en deklarativ type. Til tross for våre gjentatte offisielle anmodninger (samordnet med eksperter fra Russlands Forsvarsministerium) som ble adressert til Norges Utenriksdepartement, har vi fortsatt ikke fått materialer av objektiv kontroll fra teknisk overvåkningsutstyr, skriver Russlands ambassade, i e-posten.

Ambassaden kritiserer norske myndigheter for å gå ut i mediene med saken.

– Det ser ut til at norske partnere løser andre oppgaver ved å foretrekke å gå ut med uttalelser til mediene istedenfor å ha profesjonell dialog, skriver de.

Kristin Enstad, konstituert kommunikasjonssjef i Utenriksdepartementet sier at norske myndigheter har tatt opp spørsmålet om forstyrrelser i GPS-signalene med Russland, både gjennom diplomatiske og millitære kanaler.

– Russland har så langt ikke akseptert ansvar for hendelsene, men har signalisert vilje til å diskutere spørsmålet på ekspertnivå. Dette følges opp fra norsk side, skriver Enstad.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no