21. jan
ALENE: Ruth Sibblund venter på middagen på Eldresenteret. Den må hun spise alene.
 
Ruth (96) og de andre på eldresenteret fikk ikke spise 17. mai-middag sammen
Det ble en grå og trist 17. mai for Ruth Sibblund og vennene på eldresenteret.

Publisert: 17.mai.2017 16:38
Oppdatert: 23.okt.2017 11:19

- Det er mye som er trasig her, sier Ruth Sibblund (96).

Mens barn og voksne koser seg ut i vårsola med is og brus noen hundre meter unna, sitter hun alene i leiligheten på Eldresenteret i Kongens gate i Kirkenes.

SVA PRESISERER: Det aktuelle eldresenteret består av omsorgsboliger hvor folk bor hjemme, og ikke institusjonsplasser.

Middagen er ventet på døra klokken 13.00. 17. mai-feiringen ser hun på TV. Det er ikke lagt opp til noen fellesmarkering på nasjonaldagen for beboerne .

- Vi var noen damer som hadde lyst å spise 17. mai-middagen sammen. Spiserommet som vi bruker til hverdags, står jo tomt likevel, og vi klarer oss jo selv, men nei. Det kunne vi ikke få, forteller hun.

Klarer seg selv

- Man får aldri tak i sjefen her, men i dag, da vi hadde lyst å spise sammen, da dukket det opp to fra kontoret for å fortelle at det gikk ikke, sier hun.

Hun har en liten leilighet med eget kjøkken på eldresenteret. Ruth bruker rullator, men klarer seg godt selv, bortsett fra at hun ikke rekker opp til de øverste skapene på kjøkkenet, som er plassert helt oppe under taket.

- Jeg skjønner ikke hva de har tenkt på da de innredet, sier hun.

- Verre enn hverdagen

Det er 17. mai, nasjonaldagen. Folk kommer sammen, er glade og feirer. Ruth Sibblund forteller at noen av beboerne møttes etter frokost rundt et bord som er satt i trappeoppgangen.

- Vi pratet litt, og da kom forslaget om at vi kunne spise 17. mai-middag sammen. Det arrangeres jo ikke noe her på nasjonaldagen. Vi syntes det var en god ide, forteller hun.

Men det fikk de ikke lov til.

- 1. mai, 17. mai og jul er nesten verre enn hverdagen - det er aldri noe stas i det hele tatt. Vi fikk kake på 1. mai, men det var det hele. Jeg har hørt at vi skal få kake i dag også. Vi får se.

Trist middag

Middagen kommer. Den leveres i en plastbakke med en merkelapp på. På merkelappen står det finnbiff, men "finn" er strøket over med svart tusj. I pakken ligger noe som ligner på en og en halv karbonade.

- Jeg hadde gledet meg til lappebiff og multekrem, men dette er ikke lappebiff og ikke multekrem, som det stod på menyen, sier Sibblund skuffet.

- I går fikk vi lapskaus, men det var bare noen poteter i en tynn saus. Ikke noe kraft eller næring. Det var ikke ordentlig lapskaus. Jeg spiste den opp fordi jeg var sulten, men den var ikke noe god, sier hun.

Ruth legger til at det hender de får god mat, men at det ikke skjer ofte.

- Jeg skjønner godt hvorfor det kalles institusjonsmat, men jeg har jo sett at de får mye bedre mat andre steder i landet. I tillegg er maten ofte nesten kald før jeg får den, legger hun til.

- Aldri kapasitet

- Vi sitter her alene som noen burhøns, forteller Målfrid Helseth. Det var hennes forslag at de skulle spise sammen. Hun har ikke lyst på besøk, hun har lagt seg, men tar telefonen når SVA ringer utpå ettermiddagen.

- Vi hadde bare lyst å spise sammen, men kommunen har ikke råd til det. Det må være folk til stede, og de har ikke kapasitet, sier de. Jeg er veldig skuffet, men det er jo sånn det pleier å være. Det er aldri kapasitet til noe, og vi er jo ikke her for å ha det hyggelig, sier hun.

- Hva er omsorg?

- Hva slags kapasitet kan det være snakk om når det gjelder fire-fem damer som er oppegående og har lyst å sitte rundt et bord og spise sammen, spør Lisbet Lørdahl.

Hun er datteren til Ruth Sibblund.

- De tar med seg kniv, gaffel og en asjett hver, og rydder etter seg. De klarer seg selv, og de er ikke demente. Jeg skjønner godt at hun er skuffet. Hva er omsorg? Kanskje ordføreren kunne tenke seg å svare på det, sier hun.

Rådmannen i Sør-Varanger kommune vil i alle fall svare. Nina Bordi Øvergaard sier at det var beklagelig å høre om dette.

- Det var beklagelig å høre at de opplever 17. mai slik. Vi må jobbe for å bli bedre, slik at alle skal få gode helligdagsfeiringer, sier hun.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no