19. okt
RUTINESVIKT: Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Foto: Gorm Kallestad/NTB Scanpix
 
Rutinesvikt i Telenor forårsaket telebrudd i Finnmark
Alvorlig rutinesvikt hos Telenor var årsaken til telebruddet i Øst-Finnmark før jul, er konklusjonen fra fylkesberedskapssjefen etter oppvaskmøte.

Publisert: 23.jan.2019 08:19
Oppdatert: 23.jan.2019 08:19

Det er NRK som melder dette.

Store deler av Finnmark var uten tele- og dataforbindelse fredag 30. november i fjor. Feilen rammet både fasttelefoner, mobilnettet, nødnettet, nødradioen til sjøs og bredbåndsdekningen.

Telebruddet varte i over fem timer. I denne perioden kunne politiet bare kontaktes via Facebook Messenger for de som hadde tilgang på internett.

Kommunene Lebesby, Gamvik, Tana, Vardø, Båtsfjord, Berlevåg, Nordkapp og Porsanger ble rammet av telebruddet, skriver NTB.

Allerede mandagen etter bruddet startet Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) granskingen av hva som hadde skjedd. Direktør Elisabeth Aarsæther ville ha detaljert informasjon om alle sider ved Telenors rutiner og arbeidsmåter.

– Vi skal se om det er menneskelige eller tekniske faktorer som spiller inn. Om det var noe spesielt, noe med mannskapet eller om det var tilfeldig. Det er viktig å få en full situasjonsoversikt for å unngå at noe slikt skjer igjen, sier hun.

– Det vi har brakt på det rene, er at det er en menneskelig feil, sa dekningsdirektør Bjørn Amundsen til NRK i fjor.

Han ville ikke bebreide noen enkeltperson for dette.

– Vi må komme tilbake når vi har fått alle fakta på bordet, og det håper jeg skjer i løpet av kommende uke, sa han til NRK.

Det ble oppdaget ett brudd på sjøfiberkabelen i Gjesvær og ett fiberbrudd mellom Vadsø og Vardø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no