12. des
ARRESTERT: Mannen slo seg vrang da han ble hentet av politiet. Men siden da har han skjerpet seg kraftig. (Illustrasjonsfoto: Arkiv)
 
Sa nei til fengsel
Påtalemyndigheten var ikke enig i at en mann fra Sør-Varanger skulle få samfunnsstraff i stedet for fengsel. Men anken førte ikke fram.

Publisert: 27.aug.2015 15:03
Oppdatert: 23.okt.2017 10:54

Den unge mannen fra Sør-Varanger ble dømt til 87 timer samfunnsstraff i Øst-Finnmark tingrett 10. mars i år, for å ha sparket, slått, spyttet på og truet politibetjenter.

Påtalemyndigheten var uenig i den milde straffen, og anket saken til lagmannsretten. Der ba de om 60 dagers fengselsstraff. Det var en reduksjon på en tredjedel i forhold til det opprinnelige straffekravet, siden saken har tatt lang tid uten at mannen selv kunne lastes for det.

Denne uken møtte mannen i Hålogaland lagmannsrett. Lagmannsretten hadde en viss tvil, men opprettholdt bestemmelsen om samfunnsstraff. Da ble det også færre timer, også siden saken har tatt lang tid: Den nye dommen er på 57 timer samfunnsstraff.

Dømt før

Mannen har fra før av vært dømt til seks måneder fengsel i 2013, for å blant annet ha angrepet politibetjenter med kniv. 30 dager av den fengselsstraffen ble gjort betinget med en prøvetid på to år, og 28. januar 2014 brøt han nok en gang loven: Da to politibetjenter skulle eskortere ham vekk fra et sted, sparket, slo og spyttet han på dem, og han truet dem på livet.

Det var godt innenfor prøvetiden, og dette skulle vanligvis ha ført til fengselsstraff.

På rett vei

Men da han møtte i tingretten i år, tok retten hensyn til mannens problemfylte bakgrunn og rusproblemer. De merket seg at han er kommet på god vei med rehabilitering etter den siste arrestasjonen i 2014. Han har blant annet inngått ruskontrakt med politiet, der de kan teste ham når som helst, og han har ennå ikke testet positivt for rusmidler. Han er godt på vei til å komme seg videre i livet.

Tingretten sa seg enig i at fengselsstraff kunne bryte denne positive utviklingen. Dermed ble det samfunnsstraff i stedet for fengsel.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no