23. okt
 
Sabelrasling i Bjørnevatn
Frustrasjonen over at politikerne ikke setter igang prosessen i retning forprosjektering av ny skole i Bjørnevatn er stor i gruvebyen.

Publisert: 07.okt.2014 20:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:43

Ikke minst blant lærerne, som har sitt daglige arbeid ved skolen. Og spør man elever og foreldre om hva de tenker, får man sannsynligvis samme svar. Nemlig at alle parter synes det haster å komme igang med planleggingen og ikke minst byggingen av den nye sårt tiltrengte skolen.

Årsaken til at Ap og Høyre stemte imot forprosjektering nå er at kommunen ikke har økonomi til å få jobben gjort. Det har de forsåvidt et lite halvpoeng i. Men det som er langt viktigere er at kommunestyret faktisk foreløpig ikke engang har bestemt hvor det eventuelt skal bygges en ny skole for bjørnevatnelevene. Lukassenjordet er lansert og nevnt, men ikke formelt vedtatt. Det er heller ikke endelig vedtatt om det skal bli en felles skole for Bjørnevatn og Sandnes, dersom det bygges en ny, eller om andre alternativer skal velges. For eksempel å ikke bygge skole i Bjørnevatn overhode, men sende elevene derfra til Sandnes, Hesseng og Kirkenes.

«Den endelige skoledebatten» er ikke tatt i Sør-Varanger kommunestyre ennå. Derfor flakker man fortsatt fra år til år, venter med og utsetter alle langsiktige avgjørelser som angår skolestrukturen på lengre sikt enn inneværende valgperiode, og toer sine hender mens det skurer og går. Samtidig brukes den stramme kommuneøkonomien og mangel på penger som skjold og verge. I mellomtiden fortsetter det bygningsmessige forfallet, ikke minst ved Bjørnevatn skole, og frustrasjonen brer om seg.

Hva som skal skje med de sentrale skolene Bjørnevatn, Sandnes og Hesseng, som alle ligger i rimelig kort avstand til hverandre, er et avgjørende viktig spørsmål i strukturdebatten. Lokalpolitikerne gruer seg nok vel så mye til å ta en avgjørelse om dette som til debatten om skjebnen til distriktsskolene. For møter de på kvist i distriktene, er neppe «bjelkene» mindre gjenstridige på de tre mer sentrale stedene.

Enda en kommunestyreperiode er iferd med å renne ut for Bjørnevatn skole. Kommunebudsjettet for neste år kommer i desember og der er garantert ikke en ny skole i Bjørnevatn tatt med. Allerede neste høst er det kommunevalg og nytt kommunestyre skal velges. Det er å håpe at det nye kommunestyret kommer til å kjenne sin besøkelsestid og bestemmer bjørnevatnelevenes fremtidige skoleforhold. For ett er sikkert, dagens skolebygg i gruvebyen er forlengst utdatert og skulle vært satt ut av drift for lengst.

Da politikerne for noen år siden reiste rundt fra skole til skole for å begrunne storsatsingen i Kirkenes, satt lovnadene løst om at Bjørnevatn skulle få ny skole såsnart Kirkenes sin var ferdig bygget. Slik ble det dessverre ikke.

Nå er tålmodigheten iferd med å renne ut i Bjørnevatn og det må kommunestyret ta innover seg. Det er på tide å ta noen valg.

Sablene rasler hørbart fra gruvebyen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no