12. des
IKKE FORBUDT: Det er ikke forbudt å be søkere til kapellanstillingen i Sør-Varanger sokn om samlivsform, sier Likestillings- og diskrimineringsombudet.
 
Samboere ligger dårlig an
Når Nord-Hålogaland bispedømme søker etter ny kapellan i Sør-Varanger sokn, stiller samboende søkere svakt. Særlig hvis de også er skilt.

Publisert: 14.des.2013 10:10
Oppdatert: 23.okt.2017 10:35

I jobbannonsen for kapellanstillingen heter det at «samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt». Bakgrunnen er ifølge stiftsdirektør i bispedømmet, Oddgeir Stenersen, ønsket om å vite om det er ryddighet i samlivet til søkeren.

Homo eller hetero

Sør-Varanger menighet har tidligere avskjediget en prest på grunn av sin homofile legning. Ifølge Stenersen har ikke spørsmålet i jobbannonsen noe med om man er heterofil eller homofil å gjøre.

- I henhold til norsk lov har du ikke lov å spørre om seksuell legning i et jobbintervju.

- Dette spiller mer på om man for eksempel er skilt og har etablert et nytt samboerforhold. Det går i søkerens disfavør. Så dersom det spørres om samlivsform og søkeren svarer samboende, så kan dette slå negativt ut, sier Stenersen.

Stiftsdirektøren føyer til at de til dags dato ikke har opplevd at svar på dette spørsmålet har diskvalifisert de som har søkt stillinger ved bispedømmet. Kapellanstillingen har søknadsfrist 12. januar og Stenersen sier han ikke kan si noe om interessen før fristen har gått ut.

Reagerer

Jurist Oddvar Thorbjørnsen Faltin er leder for Rosa kompetanse justis i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH). Foreningen har tidligere innklaget en tilsvarende ordlyd i en jobbannonse for en kirkevergestilling til Likestillings- og diskrimineringsombudet (LDO), og fått stadfestet at det hele kommer an på hva slags stilling jobbannonsen gjelder.

- Dette skjedde i Vefsn kirkelige råd i 2009. Ombudet sa den gang at en slik ordlyd var i strid med Arbeidsmiljøloven, sier Thorbjørnsen Faltin.

Ombudet fant at formuleringen «samlivsform kan bli etterspurt og vektlagt» var i strid med Arbeidsmiljølovens paragraf 13-4, mot å be om opplysninger om seksuell orientering.

- Men LDO viste også til at det er et skille mellom vigslede og ikke-vigslede stillinger og kom til at en stilling som kirkeverge ikke er vigslet. En kapellan er en prestestilling, og vil da være å anse som en vigslet stilling, der unntaksbestemmelsen vil kunne komme til anvendelse. Dette i forhold til om man ønsker å ekskludere «praktiserende homofile». Og det kan jo tenkes at man ønsker å ekskludere samboende søkere, uansett seksuell orientering, sier Thorbjørnsen Faltin.

Ikke ulovlig

Avdelingsleder Åsulv Solstad hos LDO sier at kapellan-annonsen fra Nord-Hålogaland bispedømme ikke er forbudt.

- Kapellan er en forkynnende stilling, og derfor er forskjellsbehandling med begrunnelse i valgt samlivsform ikke forbudt. På generelt grunnlag kan vi si at Arbeidsmiljøloven åpner for religiøst begrunnet forskjellsbehandling på grunn av homofil legning eller samlivsform. Dette må vurderes i forhold til hva stillingen innebærer, og formålet med virksomheten, trossamfunnets lære. Om det er lov å forskjellsbehandle vil bero på en konkret vurdering av stillingen, og om forskjellsbehandlingen er nettopp religiøst begrunnet.

Solstad mener det bare i noen typer stillinger vil være saklig å ha krav til samlivsform.

- Det vil for eksempel gjelde forkynnerstillinger eller andre stillinger nær knyttet til virksomhetens formål, sier Solstad.

Vanlig prosedyre

Leder for menighetsrådet i Sør-Varanger menighet, Pål Haldorsen, sier at det å be om samlivsform er vanlig fra nesten alle bispedømmer i Norge.

- Jeg tror Hamar er eneste bispedømme som ikke spør om dette. Det er mulig at det overrasker noen, men dette har lite med homofili å gjøre.

- Det er bispedømmet og ikke vi som ansetter prestene. Vi har bare uttalelsesrett. Bispedømmet forbeholder seg retten til å spørre om samlivsform. Jeg tror fortsatt det ikke er ansatt noen «samboende» prester i Den norske kirke, dersom det ikke har skjedd de siste par årene, sier Haldorsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no