7. des
BARENTS: Norske og russiske medlemmer av Natur og ungdom

Vitalij og Daria Matveentova fra Priroda, sammen med Stine Østnor, Anni Roth Hjermann, Henrikke Ellingsen og Signe Aanes.
 
Sammen om fornying av Barentsregionen
Natur og ungdom i Norge og Russland går nå sammen om en fornying av Barentsregionen. – Vi må bygge framtiden på fornybar energi, mener de norske og russiske naturungdommene.

Publisert: 15.feb.2016 14:42
Oppdatert: 23.okt.2017 11:00

I et naturvernperspektiv er ikke Kirkeneskonferansen stedet å hoppe i taket av glede. Satsing på olje og gass og nordlige sjørute er ikke innlegg som klinger godt i hodene til medlemmene i Natur og ungdom.

Sammen

Men Natur og ungdom er positive og optimistiske.

– Vi bruker Barents Spektakel på å komme fram med budskapet vårt. Det er viktig at folk som bor her og skal bygge framtiden sin her, er klare på at det er på fornybar energi satsingen må komme. Miljøfiendtlig gruvedrift, dumping i fjordene og satsingen på olje og gass er avleggs, sier Stine Østnor.

Totalt har Natur og ungdom på norsk og russisk side av grensen samarbeidet i 16 år.

– Samarbeidet er viktigere enn noensinne. Sammen vil vi komme med våre argumenter mot å satse på det som strider mot framtiden. Det gjelder mer enn noensinne å være nytenkende og framtidsrettet for å redde kloden vår. Klimaendringene har kommet langt. I arktiske strøk er det markant. Dette må tas på alvor, og vi må få dem som bestemmer til å forstå dette også. Det er ikke vi som sørger for dette, men vi må være med og sørge for at de som bestemmer får det med seg, sa Østnor.

Verre

På russisk side er det verre enn noensinne å drive naturvernvirksomhet og samarbeide med vestlige naturvernorganisasjoner. En ny lov som er kommet, kan bli straffet på lik linje med agentvirksomhet og spionasje.

– Det er vanskeligere nå enn det var før. Det er vanskeligere å få mediene til å skrive om det eller publisere det vi er opptatt av. Mye av det vi kommer ut med, legges på sosiale medier. Det kommer mange trusler. Men det er viktig å fortsette kampen for å redde naturen. Skal vi lykkes må vi fortsette denne kampen sammen. Kampen mot radioaktivitet og skadelige utslipp fra store selskap er to eksempler. Skadene dette gjør for lufta, vannet og atmosfæren må det sies fra om, sier Daria Matveentova fra Prirodam Natur og ungdoms søsterorganisasjon i Murmansk.

Dumping

På norsk side er kampen mot oljeboring i Barentshavet og ikke minst dumping av gruveslam i fjordene fortsatt det viktigste for Natur og ungdom.

– Sydvaranger gruve er nedlagt, men gruvedriften og trusselen fra Nussir om dumping i Repparfjorden, gjelder fortsatt. Det er sjokkerende at disse planene gjelder fortsatt. Det er så skadelig for miljøet, men likevel skal det fortsette. Og CO2 er fortsatt den største trusselen mot klimaendringene. Dette må FNs miljøpanel begynne å forstå, sier Østnor.

Olje i nord

«Ingen olje i nord» er en viktig parole fra Natur og ungdom og Bellona.

– Konsekvensene kan bli store dersom det skjer noe. Og mulighetene for det er til stede med de værforholdene det er i Nord-Norge og Barentshavet. Vi og Bellona er villige til å fortsette med sivil ulydighet for å få myndighetene til å forstå. Når det gjelder Lofoten, Vesterålen og Senja fortsetter kampen mot planlagt oljevirksomhet der. Fem ganger har de prøvd å starte, fem ganger har vi stoppet det. Vi vil fortsette vår kamp, fortsette med ulydigheter om det er nødvendig. Det er vår framtid, og vi vil ta del i den, sier Østnor.

De norske og russiske naturvernerne snakket om både sjødeponi i Repparfjorden, oljeboring i Barentshavet, russisk atomkraft, søppelhåndtering og bevaring av biologisk mangfold.

Miljøfilm

Natur og Ungdoms Russlandsutvalg  arranger filmvisning sammen med sin russiske søsterorganisasjon Priroda i Molodezh fra Murmansk. Filmen som ble vist var «This Changes Everything» av Avi Lewis basert på Naomi Kleins bok med samme navn. I filmen følger vi mennesker fra Canada, USA, Hellas, India og Kina som kjemper lokale miljøkamper.

– Vi har satt opp denne filmvisningen fordi vi synes det er viktig at den globale miljøkampen også er synlig under Barents Spektakel. Det er mange alvorlige miljøutfordringer i Barentsregionen og disse ønsker vi å sette på dagsorden, sier Anni Roth Hjermann i NUs Russlandsutvalg.

Risikabelt arbeid

– Vi ser i dag en utvikling hvor mange miljøvernorganisasjoner i Russland blir registrert som utenlandske agenter, og som konsekvens av dette blir tvunget til å legge ned sitt arbeid. Et eksempel på at dette skjer også i Barentsregionen er Bellona Murmansk som ble registrert mars 2015. Dette er en svært skremmende utvikling, sier Hjermann.
Daria Orlova, en av de frivillige i Priroda i Molodezh, har også laget en kunstutstilling om vår tids store utfordringer, deriblant miljøproblemene. Hun håper at bildene vil være en vekker. Bildene henger i Barentssekretariets lokaler.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no