22. okt
KAPELLET: Kong Oscar IIs kapell, her med Pål "Moddi" Knutsen sittende på trappa.
 
Samtidig lette arkivister 50 år tilbake for å finne tomta
Finnmarkseiendommen (FeFo) oppdaget tidligere i sommer at de ikke hadde registrert noen tomt på Kong Oscar IIs kapell. Det satte i gang et skikkelig historiesøk.

Publisert: 24.jul.2017 15:48
Oppdatert: 23.okt.2017 11:22

Da ingen i kommunen eller menigheten fant dokumentene på hvem som eide kapellet i Grense Jakobselv og hvor tomtegrensene lå, gikk saken til Opplysningsvesenets fond. Der endte de med å sette spesialister på saken, ifølge brev sendt til kommunen.

Opplysningsvesenets fond fant ikke noe i sine arkiv annet enn et brev fra 1961. Der foreslår det daværende Kirkedepartementet at at Sør-Varanger kommunestyre overtar kirken på menighetens vegne.

Opplysningsvesenet fant ikke noe mer i sine arkiver, men sendte saken videre til Kulturdepartementet.

Brev

Kulturdepartementet fant et brev fra 1971, der det står at samtlige fondskirker er å anse overført til menighetene disse tilhører.

Oscar IIs kapell nevnes spesielt som en av disse, og tilhører dermed Sør-Varanger menighet.

Det ble imidlertid ikke funnet noe om tomta eller tomtegrensene. Med dette vil FeFo nå gi en tomt til Sør-Varanger kommune, med fastsatte grenser rundt Kong Oscar IIs kapell. Dette skal ikke koste kommunen noe, ifølge FeFo-saksbehandler Jon F. Eriksen.

Oppgraderer kapellet

Kong Oscar IIs kapell er for tiden under oppgradering, forteller kirkeverge Wenche Jessen Dervola. Arbeidet startet forrige uke, og før 17. november skal det meste innvendig og utvendig være pusset opp, og elektrisk anlegg vedlikeholdt.

- Vi har gjort litt elektrisk tidligere, og i 2014 tok vi oss av tak og spir. Nå skal vi ta bort noe fuktskadd, male på innsiden, og ta oss av vindu, gulv, og fuger på utsiden, sier kirkevergen.

Det hele skal koste omtrent to og en halv million kroner. Om vinteren kommer tidlig i år, kan det være at arbeidet gjøres ferdig etter snøsmeltinga i 2018.

At kapellet har vært uten registrert tomt, har ikke kommet i veien for noe av arbeidet som måtte gjøres på bygget, ifølge henne.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no