23. okt
DØD: Disse pukkellaksene vil nok neppe gjøre noe skade.
 
Sandnes IL i full gang med pukkellaks-uttak
Hverken politiet eller Statens naturoppsyn ser strengt på funnet av død fisk ved Sandnesbrua. Elveforpakterne Sandnes IL forteller at de vil legge mer fisk der fremover.

Publisert: 06.aug.2017 17:10
Oppdatert: 23.okt.2017 11:23

SVA fikk tips søndag ettermiddag om litt over tjue døde pukkellaks som lå i Sandneselva, ved brua over elva. Det viste seg å være tilfelle - men det har sin naturlige forklaring. Pukkellaksen er nemlig både tallrik og uønsket i elva.

- Vi er daglig i gang med å ta pukkellaks ut av elva, og det vil vi fortsette med uka som kommer. Vi tar fort 50 pukkellaks på en dag, og de er i full gang med gytinga, forteller Bjørn Mentyjærvi Menna i fiskerutvalget i Sandnes Idrettslag.

- Mye av elva gjenstår, og vi vil sjekke flere steder, legger han til.

Tas av fugl

Fisken som er lagt nede i elva er sløyet, og Menna regner med at den vil forsvinne på naturlig vis. De slipper nemlig en del av den døde fisken nede ved fjorden, så den ikke skal tiltrekke seg bjørn lenger oppi elva.

Lenger ned mot fjorden er ikke bjørnefaren der, og andre dyr vil ta fisken i stedet.

- Der nede forsvinner fisken på naturlig vis, ved hjelp av fugler og andre dyr. Får vi større mengder, kan den også legges oppå brygga, så folk kan hente den og bruke den som åte, sier Menna.

Ikke politiproblem

Verken politiet eller Statens naturoppsyn (SNO) har noen problemer med den døde fisken som ligger nede i elva nå. Det har både å gjøre med at pukkellaksen er uønsket i elvene i Finnmark, og at det ikke er en stor mengde.

- Det høres ikke mye nok ut til å være forurensning. Så lenge de er død, er det i orden, sier Magne Asheim i SNO.

Pukkellaksen kommer fra Russland, og har invadert elver over mesteparten av Finnmark opp igjennom årene. Frykten blant miljøforvalterne er at pukkellaksen skal etablere seg i elvene og utkonkurrere eller svekke de lokale lakseartene.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no