17. okt
SAMARBEID: Sandra Rosanoff (nummer to fra venstre) får hjelp av både Nav og Fretex. Til venstre for henne er veileder Camilla Greiner Edvardsen fra Nav. Bak er Karen Elise Aasen i Fretex, Hilde Michelsen i Nav, Karin Johansen i Fretex og Kristian Johansen i Nav.
 
Sandra jager helsedrømmen på Fretex
Sandra Rosanoff er blant de første som benytter seg av et ferskt samarbeidsprosjekt mellom Nav og Fretex. Tanken er å gi både livs- og arbeidserfaring til unge voksne.

Publisert: 04.nov.2014 11:14
Oppdatert: 23.okt.2017 10:44

To måneder inn i prosjektet er fem deltakere med og inne i arbeidspraksis. En av dem er Sandra Rosanoff. I hennes tilfelle er jobbdrømmen å kunne jobbe i helsevesenet.

– Men det er litt fremover i tid. Nå har jeg søkt på vaskejobb på hotell, og så får jeg eventuelt tenke på videreutdanning senere i livet, når jeg har fått meg arbeidserfaring, sier hun.

Rosanoff har ikke jobbet mye i livet sitt, men merket en stor forandring i innstillingen sin etter at hun kom seg ut i praksis på Fretex.

– Jeg tenkte først at jeg ikke ville, men jeg skulle prøve. Nå gruer jeg meg til å slutte, sier hun.

Tilbakemeldingen fra de andre brukerne har vært litt opp og ned, ifølge Rosanoff, men over det hele er det et bra opplegg å ha i ryggen.
Nav-nestleder Hilde Michelsen påpeker at når folk finner seg jobber, hjelper det alle, inkludert kommunen.

– Om deltakerne her er ressurser for kommunen i fremtiden i stedet for å være på sosialhjelp, er det flott. Som helsefagarbeider er man for eksempel garantert jobb i fremtiden, nevner hun.

Inngang

Nav Sør-Varanger og Fretex kaller prosjektet Ressursbasen Kirkenes. Det innebærer å gi en inngang i arbeidslivet til unge folk som har utfordringer som gjør inngangen til voksenlivet og arbeid vanskelig.

– Det er mye dropout fra skolene i Sør-Varanger, og dermed mange unge arbeidsledige. Vi tar skritt for å få ting på folks CV som gjør dem attraktive for arbeidsgiverne. Alle har innerst inne et ønske om å arbeide og få en inntekt, men av og til trenger man hjelp og oppfølging for å få det til, sier Michelsen.

Aldersgruppa er i utgangspunktet 18-29 år, men hun påpeker at de ikke automatisk sier nei til folk utenfor aldersgruppa.

– Deltakerne går på undervisning på Fretex to dager i uka, der de får opplæring og trening i å lage CV, søke på jobber og å være på arbeidsintervju, forteller Karin Johansen i Fretex.

– Det er i tillegg til mer hverdagslige ting som ernæring, personlig trening og økonomi, legger veileder Camilla Greiner Edvardsen til.

Etter hvert får de også innpass på en praksisplass der de får arbeidstrening. Det kan være på Fretex, eller på en annen bedrift i Sør-Varanger som samarbeider med Nav.

Krav og rett

Det startes en ny gruppe hver tredje måned. Meningen er da at deltakerne i den første gruppa skal over i ordinært arbeid, eventuelt på andre Nav-tiltak.
Det stilles krav til deltakerne som i det vanlige arbeidslivet, og de skal involvere seg aktivt mens de er med. Til gjengjeld får de blant annet lettere kontakt med Nav.

– Det er ikke bestandig lett å få tak i saksbehandleren sin på kort varsel. Om noen har en dårlig dag og ikke får noen å snakke med, kan det være at de gir seg i praksis på dagen. Med dette har de en telefonlinje rett inn til Nav, og slipper den ordinære køen. Slik kan vi være sikre på at de får den støtten og veiledningen de trenger for å brette opp armene og komme tilbake neste dag, forteller Michelsen.

Kommunefinansiert

Finansieringen kommer i størst grad fra kommunen, nærmere bestemt den kommunale delen av Nav Sør-Varanger. Der er en 50-prosents stilling satt av som prosjektveileder.
Så langt er det planlagt to grupper til, og Nav har stilt folk til rådighet til prosjektet ut 2015. Fretex stiller med mannskap og praksisplasser til prosjektet.

Ønsket seg lenge

Dette prosjektet er noe Nav og Fretex har jobbet med lenge. De har snakket sammen om det siden 2010.
– Vi ser utfordringen med å sy sammen tiltak for de unge gruppene, så dette er en ønskedrøm som har blitt virkelighet, sier Hilde Michelsen i Nav.
Nå som de er i gang med Ressursbasen, bruker de også erfaringer som andre Nav- og Fretex-kontor har gjort seg. Liknende prosjekter i Harstad og Bergen gjør det bra.

– Vi ser hva som har fungert og ikke fungert de andre stedene, så vi går ikke blinde inn i dette, påpeker Karin Johansen i Fretex.
Samtidig gjør de egne erfaringer fra gruppe til gruppe. De ser fram til å få tilbakemelding fra Rosanoff og de andre som har benyttet seg av tilbudet.

Trenger praksisplasser

Prosjektarrangørene håper på mer støtte utenfra. Blant annet har de slitt med å finne praksisplasser nok til brukerne.

– Vi er avhengig av at næringslivet stiller opp med praksisplasser. Dette er et samfunnsansvar, og hele kommunen må være tilgjengelig, sier Hilde Michelsen. Hun oppfordrer private og offentlige arbeidsgivere til å kontakte Nav eller Fretex.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no