23. okt
MASSE: Denne gjengen rødruss samlet inn 75 000 kroner i fjor. I år håper Kreftforeningen på enda mer. Her ser vi Frida May Flåten, Håvard Søndenå og Hanna Møllebakken. (Foto: Birgitte Wisur Olsen)
 
Satser på å sette ny rekord
Årets Krafttak mot Kreft aksjon går til personlig tilpasset kreftbehandling. I fjor doblet sør-varangerfolket nesten innsamlingssummen fra 2013, og aksjonslederen tror vi kan gi enda mer i år.

Publisert: 04.mar.2015 13:06
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Årets Krafttak mot Kreft nærmer seg med stormskritt. Allerede denne uka er det aksjonsdag i fire byer i Finnmark: Alta, Honningsvåg, Hammerfest og Vardø. Så på tirsdag neste uke, 10. mars, går aksjonen av stabelen her i Kirkenes, i tillegg til Vadsø, Kautokeino og Lakselv.

Rekord

Det ble ny innsamlingsrekord på nesten alle aksjonsstedene i Finnmark i fjor, ifølge Kreftforeningen. Flere steder var det en fordobling av innsamlingspengene fra 2013, nesten inkludert Kirkenes: Her ble det samlet inn 40 000 kroner i 2013, og 75 158 kroner i 2014.
Aksjonsleder Per Bergmo i Krafttak mot Kreft mener det fremdeles er en del mer å hente hos folk i Sør-Varanger.
– Vi har satt mål om å heve terskelen med enda 10 000 kroner, sier han.
– Det trenger vi givervilje for å få til. Nå ser vi om giverkulturen har satt seg, legger han til.
Det skal skje igjennom bøsseinnsamling, men Bergmo håper og tror også at det kommer en del fra bedrifter.
– Vi har bedriftsstafett der bedrifter konkurrerer om å gi, nevner han.
Sjefsruss Jakob Kleven forteller at det er en del av planen å få bedrifter med seg.

Russearrangement

Russen i Kirkenes får spesielt skryt for deltakelsen deres de tidligere årene. Ifølge Kreftforeningen har 90 prosent av russen deltatt på aksjonene, med jevn deltakelse hvert år. Det er bra, for det er russen som står for arrangementet.
– Vi har full tillit til russen, som leverer bra, sier aksjonslederen.
Jakob Kleven styrer arrangementet for Kirkenes-russen. Han forteller at han har kommandert alle i russen til å være med på bøssebæring dette året, og han tror også på en økning.
– Det er jo litt konkurranse blant russen rundt om i fylket. De innsamlede pengene har økt mer og mer de siste årene, og vi må jo følge tradisjonene, sier han.
Russen har også begynt å tenke på fest for alle russen som bærer bøsser, men det er bare på tankestadiet akkurat nå.
Også ikke-russ kan melde seg på for å gå med bøsser i Krafttak mot Kreft-aksjonen. De må da ta kontakt med russen på Kirkenes videregående skole.

Tilpasset behandling

Årets aksjon går til forskning på personlig tilpasset kreftbehandling. Kreft rammer nemlig hvert menneske forskjellig, og da kan ikke all kreft behandles likt, ifølge Kreftforeningen.

- Vi trenger mer kunnskap om genfeilene som fører til kreft, slik at vi kan gi riktig behandling til riktig person. Dagens kreftbehandling tar utgangspunkt i hvor i kroppen svulsten er. I fremtiden vil genene i svulsten være bestemmende for hvilken behandling som gis, står det i en pressemelding fra foreningen.

- Enkelt sagt vil vi finne den behandlingen som er tøffest mulig mot kreften i hvert enkelt tilfelle, men samtidig er snillere mot pasienten, sier generalsekretær Anne Lise Ryel i foreningen i pressemeldingen.

- I dagens kreftbehandling må legene på mange måter bruke alle tilgjengelige verktøy i verktøykassen. Det er som om en snekker skulle bruke hammer, drill, sag og tang for å skru inn en skrue, når det egentlig hadde holdt med skrutrekker. Det koster for samfunnet, og det koster særlig for den enkelte pasienten som i en kortere eller lengre periode blir sykere av selve behandlingen, og som kommer senere i gang med den rette, sier hun.

Per Bergmo i Krafttak mot Kreft sier at innsamlingene til kreftforskning har hatt en god effekt.

- Det er krefttyper som man døde av for åtte år siden, som man nå overlever, sier han.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no