18. nov
PLAN: Thorbjørn Mortensen fra Idrettsrådet, prosjektleder Silva Støyva Arvola og leder for Kultur og fritid, Harald Sørensen, har begynt arbeide med å rullere plan for idrett og fysisk aktivitet. Foto: Kultur og fritid/SVK
 
Kommunen satser på folkehelse
Når kommunedelplanen for idrett og fysisk aktivitet skal fornyes er det større fokus på folkehelse. – Barn og unge beveger seg mindre enn før, sier Silja Støyva Arvola.

Publisert: 17.okt.2017 13:23
Oppdatert: 17.okt.2017 15:33

– Det er en lavere andel aktive i idrettslagene og antall unge som er aktive, både organisert og uorganisert, går ned, sier prosjektleder Silja Støyva Arvola. Hun viser til tall som viser at antalle aktive går ned fra 67 til 47 prosent fra åttende til tiende klasse.

Aktiviteter

– Det er mye vi kan gjøre med dette, noe som koster penger og noe som ikke koster så mye. I Alta har man prøvd med aktivitetstiltak i skolegården for ungdomsskoleelever og det viser seg at flere går ut i friminuttene når det er for eksempel husker og bordtennisbord ute, sier hun.

Men også enkle sykkelbaner, ballbinger og andre tiltak i skolegården som også er tilgjengelig utenom skoletida, såkalte nærmiljøtiltak, er med på å få de unge ut og røre mer på seg.

– Barn trenger minst en time med aktiviteter og herjing hver dag, men mange blir sittende alt for mye stille med mobiltelefon eller nettbrett, sier hun.

Samarbeid

– Men det er ikke bare de unge som trenger aktiviteter, det er også voksne og eldre, sier hun.

Tradisjonelt har kommunen stått for anlegg og idrettslagene har stått for aktivitetene, men nå vil kommunen være med på å legge til rette for fysisk aktivitet for alle innbyggere, både de som er aktive, driver organiserte aktiviteter og de som er uorganisert. En viktig samarbeidspartner i dette arbeidet er Idrettsrådet, der leder er Thorbjørn Mortensen fra Bjørnevatn IL.

– Vi vil være i dialog med alle grupper som driver med aktiviteter, og folkehelsetiltakene vil inngå i alle de andre kommunedelplanene, sier Arvola.

Folkemøter

Når planen er ferdig skal den gjelde fra 2018 til 2028. I første omgang er det planprogrammet som ligger ute til høring. Etter nyttår vil det bli arrangert folkemøter og folk kan komme med innspill til hva de ønsker av innhold og tiltak.

– Men begynn gjerne å snakke sammen og diskutere allerede nå. Jeg vet at det er mange som har gode ideer å komme med.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no