10. des
ØVRE PASVIK: Pasvik er ikke bare Svanvik, sier Valentina Kuuva som håper å bidra til god reklame for Øvre Pasvik gjennom sin nye bedrift.
 
Satser på kortreist fisk
Valentina Kuuva på Vaggetem satser nå som fisker og har dannet virksomheten «Lokale produkter».

Publisert: 01.okt.2015 07:00
Oppdatert: 23.okt.2017 10:56

Formålet er å selge lokale produkter fra Pasvikdalen.

– Først starter jeg med lokal fisk fra Pasvikelva og salg av fileter av gjedde og sik, gjeddefarse og gjeddekaker. Fisken er både sunn og delikat i smaken og bør være tilgjengelig for alle, sier Kuuva.

Øvre Pasvik

Kuuva vil også gjennom den nystartede virksomheten sin fremme Øvre Pasvik og ta vare på de lokale fisketradisjonene.

– Da jeg kom fra Murmansk til denne plassen for 19 år siden ble jeg veldig forelsket. Vi bor ved skogen og denne fantastiske elven. Øvre Pasvik blir ofte glemt. Når man snakker om Pasvikdalen, så er det ofte bare Svanvik som blir nevnt. Men Pasvik er så mye mye mer enn Svanvik, sier Kuuva.

Hun mener også at hun med den lille fiskebedriften sin er med og fører videre gamle tradisjoner som er i ferd med å bli glemt.

– Det som er synd er at det er de eldste beboerne som tar vare på de gamle tradisjonene, der man lever etter elva. De neste generasjonene glemmer denne kunsten og det er ikke bra, sier Valentina.

Kuuva og mannen Sulo setter fiskegarnene på kvelden og henter dem inn på morgenen.

– Vårt slagord er at vi skal ta vare på det beste fra naturen, sier Valentina, mens hun gjør opp garnene etter nok en vellykket fisketur.

Mange ideer

Valentina jobbet mange år på Coop. Nå er hun registrert som lokal fisker.

– Da hadde jeg mange ideer, men jeg satset etter mye om og men på en tilværelse som fisker. Ideen har modnet underveis. Jeg ønsket å gjøre noe med stolthet og gi noe tilbake til samfunnet. Pasvikelva er full av fisk og mannen min hadde båt. Så da er jobben å sette garn, hente garn, sløye fisken, lage filet og fryse vakuumpakket, da fisken da har to års holdbarhet.

- Jeg har også fått gode oppskrifter på siksalat og gjeddekaker, som jeg skal prøve. Dette er eventyrlig godt. Så er det å håpe at folk synes dette er verdt å satse på. I dagens samfunn er det mange som har hytte for eksempel, men ikke tid til å fiske selv. Etter at jeg begynte 15. september har jeg kun én bestilling, sier Kuuva.

Hun sier hun satser mye på renhold.

– Jeg har et godt samarbeid med Mattilsynet, som har godkjent virksomheten. Mattilsynet har observert bedriften, vi har gått gjennom alle kravene og de har motivert meg, sier Valentina Kuuva.

Andre

Nå skal hun utvikle bedriften og se om den er liv laga. Men hun har allerede planene klare for en utvidelse.

– Nå skal jeg jo se om dette er noe folk vil ha, men jeg er klar til å samarbeide med andre lokale folk om dette, sier Kuuva.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no