15. okt
TRYGG: Dette store maleriet av en gutt med hund i en leir ved et vann har en stor, flott gipsramme. Heldigvis kom det trygt fram, det sørget Liv Astrid Kvammen Svaleng og Kirsti Jerijervi for selv.
 
Savio-overraskelser i kø
– Bang-samlingen er fantastisk. De som kjenner litt av Savios kunst, vil nok få seg noen overraskelser, sier Liv Astrid Kvammen Svaleng.

Publisert: 28.jun.2017 17:40
Oppdatert: 23.okt.2017 11:21

Saviomuseet viser nå den største utstillingen av John Savios kunst noensinne. Museumsleder Liv Astrid Kvammen Svaleng og Kirsti Jerijervi dro selv ned til Nils Christian Bang i Hønefoss, leide bil, pakket ned de 493 verkene og kjørte dem hjem til Kirkenes.

Verdens største

– Vi var mest bekymret for dette store maleriet med gipsramme. Pakket det med lag på lag med bobleplast, og det var det første vi tok ut av bilen da vi kom frem. Heldigvis hadde det klart seg, sier Jerijervi.
– Vi har ikke sjans til å vise alt på en gang, men vi har tatt i bruk to rom på museet og fylt dem med bare verker fra Bang-samlingen, så for publikum vil alt være nytt, forteller Kvammen Svaleng.
Hun sier at de allerede arbeider med forskjellige temaer for utstillinger i mange år framover.
– Vi kan nå lage temautstillinger om ulike teknikker, motiver, landskaper, alt mulig. Savio jobbet mye med både indre og ytre følelser, noe som vises godt i bildene hans. På denne utstillingen prøver vi å vise litt av flere ting han jobbet med gjennom sitt korte liv, forteller hun.

Første og siste

Utstillingen som åpnet i kveld har en kronologi. Her er hans aller første tresnitt og det aller siste maleriet han signerte, samme år som han døde, i 1938.
– Det som nok kommer til å overraske mange er maleriene hans. Han har malt noen lett gjenkjennelige steder, som Bugøyfjord, men også noen som må være Pasviks furuskog, forteller Kvammen Svaleng.
– Det jeg synes er imponerende er fargebruken, han har virkelig fått fram det spesielle klare lyset her, man kjenner seg igjen og får en virkelig wow-følelse når man ser dem, sier Jerjervi.
Flere bilder viser også fjellet Vågakallen i Lofoten fra forskjellige vinkler.

Kunstskatt

– Vi viser også hvordan han jobbet med skisser og hvordan han laget forskjellige versjoner av samme motiv, som reinen i bildet «Okto» eller reingjetere. Noen går igjen i både trykk og maleri. Vi viser også flere kvinneportretter han gjorde og bilder av steder han har bodd. Dette er virkelig en stor skatt, sier Liv Astrid Svaleng Kvammen.
I tillegg er også Savios staffeli, en trykkplate i tre og flere andre gjenstander med på utstillingen.

Planlegger nybygg

Saviomuseet skulle bare midlertidig holde til i Grenselandmuseet. Det ble bestemt for ti år siden. Nå kan det endelig bli liv i drømmen om nybygg.
– Det har alltid vært et ønske at Savio skulle ha et eget museum, og nå som vi har fått Bang-samlingen har behovet ikke blitt mindre, sier museumsleder Liv Astrid Svaleng Kvammen.
– Derfor har vi nå begynt å utrede rombehov i et nybygg. Vi trenger mer plass, sier hun.
– Det har aldri vært så mye aktivitet rundt Savios kunst som de siste årene, og jeg går gjerne opp til hundre prosent stilling, dette er et arbeid vi gløder for, sier Kirsti Jerijervi.

Statsbygg

– Jeg har bedt om et møte med Statsbygg for å komme i gang med dette så fort som mulig. Den store Bang-samlingen rettferdiggjør virkelig at vi trenger et eget museum til denne store kunstneren, sier ordfører Rune Rafaelsen.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no