15. okt
NYTT LYS: Geir Tore Holm får hjelp av Tore Morten Larsen på Grenselandmuseet til å henge opp avstøpninger av reinskrotter.
 
Savioprisvinner stiller ut i Kirkenes
I fjor ble kunstner Geir Tore Holm den første som fikk Savioprisen. Nå holder han utstilling i Kirkenes. De store spørsmålene i det nære og hverdagslige opptar kunstneren som blant annet har laget lysekrone av reinskrotter.

Publisert: 31.aug.2016 21:00
Oppdatert: 23.okt.2017 11:08

Hva vil man fortelle med ei lysekrone laget av avstøpninger av reinskrotter? Holm forteller at for han er det naturlig at kunst og hverdagsliv henger sammen. Og i bunnen av alt liv har man et grunnlag man bygger på. Det er grunnen til at utstillingen har fått tittelen «Anleggsarbeider».

I nytt lys

– Er det du som er anleggsarbeideren?
- Det er et ordspill, ler Holm.

- Men jeg er utdannet anleggsgartner og min far var anleggsarbeider, så jeg har også stor respekt for anleggsarbeidere. Men i denne sammenhengen ser jeg på mine arbeider som grunnlaget, det som ligger i bunnen, altså anleggsarbeid. Jeg lager ofte veldig enkle arbeider, med temaer som er grunnleggende. Reinen, for eksempel, er et av de viktigste dyrene vi har. Vi ser den avbildet på helleristningene, folk har levd av rein i tusener av år. Hvor hadde vi vært uten reinen, spør Holm.

- Samtidig er vel en samtidskunstners oppgave å lage noe nytt ut fra tradisjoner og historie, se ting i et nytt lys. Dermed ble det ei lysekrone av reinskrottene, sier han.

Han har også en serie vedbilder, bilder av trær, men i et nytteperspektiv.

- Da stiller jeg samme spørsmål, hvor hadde vi vært uten ved?

Samisk blod

Da han fikk Savioprisen fra Bildende Kunstneres Hjelpefond sa juryen at den var basert på hele hans kunstnerskap, og da er det naturlig at Geir Tore Holm har satt sammen en utstilling som spenner over mange år og viser bredden i det han har arbeidet med. Han har mange fotografier, men også skulpturer, objekter, tegninger og trykk. En serie trykk han laget før han var stipendiat ved Norsk Russisk Kunstsenter i Kirkenes i 1995 var en hyllest til John Savio.

- Jeg laget versjoner av hans bilder med motiver fra min samtid. Bildet Eahket (kveld) ble til en skuter i solnedgang, for eksempel.

Et fotografi fra Kåfjord, hjemkommunen, viser skiltet «Bli blodgiver» på samisk.

- Hva er blod? Det kan være mange svar bortsett fra det rent fysiologiske. For eksempel hva er samisk blod?

Fredsarbeid

Holm driver et lite gårdsbruk i Østfold og sier at måten han driver gårdsbruk og hans tanker om kunst henger sammen. Nærheten til naturen, hvordan bruke den, årstidene, økologi, de enkle grunnleggende tingene som er så viktige og menneskers forhold til dem, og hvordan alt virker sammen. Han er også opptatt av samiske tradisjoner og kultur, og har de senere årene reist og besøkt urfolk over hele verden, blitt mer opptatt av global tenking. Dette ble også vektlagt da han fikk Savioprisen.

- Jeg har alltid følt at jeg er en antifascistisk kunstner, en antikrigskunstner. Jeg har villet vise mangfoldet og at alt ikke er så svart og hvitt som mange vil ha det til, som bare vil ha enkle løsninger på alt. Når man får kjennskap til hvordan ting virker sammen blir det en verdi som ikke er så lett å ødelegge, mener Geir Tore Holm.

Kaffeprat

Torsdag kveld blir det en time med presentasjon av kunstneren selv rundt kaffekoppen og anledning til å stille spørsmål før selve åpninga av utstillinga på Grenselandmuseet.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no