16. okt
IKKE NOK: Tveterårutvalget tar ikke hensyn til betydningen av fiskerinæringen for hele Finnmark, mener fylkesrådmann Øyvind Ruud. (Foto: Finnmark fylkeskommune)
 
Savner samfunnsansvaret
Fylkesrådmann Øystein Ruud mener Tveteråsutvalget setter bedriftsøkonomi foran fiskerienes samfunnsmessige verdi.

Publisert: 17.mar.2015 21:30
Oppdatert: 23.okt.2017 10:48

Tveteråsutvalget danner grunnlaget for eventuelle nye retninger i norsk fiskeripolitikk. Utvalget leverte sin rapport i fjor, om norsk sjømatindustri, og ga til kjenne flere kontroversielle og omfattende forslag. Utvalget går blant annet inn for at sjømatindustrien kan eie fiskebåter og kvoter, at leveringsplikten opphører og at skillet mellom hav- og kystfiske mykes opp. Det foreslås også at deltakerloven endres, den som forutsetter at den som eier fiskefartøy også har drevet fiske.

For fellesskapet

I sitt forslag til høringsuttalelse, som fylkespolitikerne i Finnmark skal diskutere, kommer fylkesrådmannen med krasse innvendinger mot utvalgets forslag.

Ruud mener at fiskeressursene fortsatt skal tilhøre fellesskapet, og at «det i forvaltningen av fiskeriressursene fortsatt skal legges avgjørende vekt på å sikre sysselsetting og bosetting i kystsamfunnene, samt sikre det materielle grunnlaget for samisk kultur».

- Mangelfull

I sin innstilling inviterer fylkesrådmannen politikerne til å vedta at de «oppfatter rapporten som mangelfull med tanke på at hensynet til maksimal bedriftsøkonomisk lønnsomhet for aktørene i næringa ikke er balansert opp mot den totale samfunnsmessige betydningen fiskerinæringa har. Det vises her til at rapporten verken tar for seg betydningen av fortsatt levedyktige kystkulturer i distriktene, eller forholdet til en fortsatt levedyktig sjøsamisk kultur».

Fylkestinget skal vedta sin høringsuttalelse om to uker. Like i forkant av den behandlingen legger fylkeskommunen opp til temadag med innledere og åpen debatt i fylkestingssalen i Vadsø.

 

Nyhetstips hele døgnet: 909 90 700 //  Gå til tips-siden

Kontakt oss: 78 97 07 00 (sentralbord)

Redaksjonen: redaksjon@sva.no
Sør-Varanger Avis arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Sør-Varanger Avis har ikke ansvar for innhold på eksterne nettsider som det lenkes til..
 
Sør-Varanger Avis bruker informasjonskapsler. Les mer om informasjonskapsler her.
 
Les vår personvernerklæring her.
 
Løsningen er designet og utviklet av Hamar Media – www.hamarmedia.no